Po osnovu prelaženja preko teritorija BiH iznad 10.000 metara, Hrvatska, Srbija i Crna Gora ove godine uzet će 27,3 milijuna KM, a iako je planirano, pitanje je hoće li BiH krajem ove godine uspjeti u potpunosti preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom.

U Odluci o raspoređivanju prihoda ostvarenih po osnovu pružanja usluga u zračnoj plovidbi u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, a koja bi se uskoro trebala naći na sjednici Vijeća ministara BiH, navedeno je da BiH u ovoj godini ukupno po osnovu “en-route” troškova pripada 85,3 milijuna KM te da će od tog iznosa u BiH ostati 57.972.672 KM, pišu Nezavisne novine.

U odluci se navodi da će Agenciji za kontrolu zračnog prometa Srbije i Crne Gore (SMATSA) biti doznačeno 11.764.094 KM, dok će Hrvatska kontrola zračne plovidbe (CCL) dobiti 15.609.287 KM.

Inače, sredstva koja zemlje dobivaju po osnovu naknada za prelet preko njihovog teritorija ne idu u proračun, osim preko doprinosa na plaće i poreze, a visina tih sredstava određuje se po osnovu troškova koji se moraju opravdati. Taj novac u zemljama koriste agencije nadležne za pružanje usluga u zračnom prometu, a u slučaju BiH to je Agencija za pružanje usluga u zračnom prometu Bosne i Hercegovine (BHANSA), kojoj će pripasti 55,5 milijuna, a Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) trebala bi dobiti 2,3 milijuna KM.

“Eventualni višak prihoda ostvaren u odnosu na ranije prihvaćene iznose i planove rashoda, putem mehanizma prilagođavanja, vraća se korisnicima usluga, odnosno u slučaju manjka prihoda, naplaćuje se od korisnika”, navodi se u obrazloženju nacrta odluke koja bi se uskoro trebala naći na sjednici Vijeća ministara BiH.

Podsjećanja radi, Srbija i Crna Gora, u kojima djeluje jedna agencija, i Hrvatska desetljećima su “uzimale” novac koji pripada Bosni i Hercegovini i to iz razloga što BiH nije bila sposobna za taj posao. Tek krajem 2014. godine, s godinama zakašnjenja, BiH je preuzela kontrolu nad svojim nebom, ali do 10.000 metara, dok iznad tih visina zračni prostor iznad BiH kontroliraju zemlje u okružju.

Plan je da BiH, točnije BHANSA, 6. prosinca ove godine preuzme kontrolu neba i iznad 10.000 metara, međutim veliko je pitanje hoće li doći do toga s obzirom na to da još uvijek nije završen čitav administrativni posao.

vecernji.ba