Glasovanje proteklih dana u federalnom Parlamentu pokazalo je da aktualna entitetska vlada ne uživa povjerenje dosadašnje parlamentarne većine te da je u životu održava samo činjenica da trenutačno nije moguće dogovoriti formiranje nove većine, a time i nove Vlade Federacije BiH, piše Večernji list BiH. Ozbiljno stanje Nova iskušenja su pred Vladom jer ulazimo u još jednu fazu pandemije koronavirusa, priprema se proračun za sljedeću godinu te mjere za pomoć ekonomiji. Kako trenutačno stvari izgledaju, Vlada ne može računati na potporu Parlamenta.

Situacija nije puno bolja ni na državnoj razini. Malo koji prijedlog Vijeća ministara nailazi na potporu u Parlamentarnoj skupštini BiH, a ni odnosi unutar samog Vijeća nisu idealni. Na prste jedne ruke mogu se nabrojiti uspješne akcije državne Vlade u proteklih nekoliko mjeseci. Većina u Parlamentu formalno postoji, ali brojni su primjeri pokazali da glasovanje ovisi o slučaju i da se tako sklapaju i ad hoc većine. Zanimljivo je stanje i kada je u pitanju izvršna vlast u županijama. Dvije županije do danas, dakle dvije godine od održanih izbora, još nisu dobile nove vlade. Takav je slučaj u Hercegovačko-neretvanskoj i Hercegbosanskoj županiji. U HNŽ-u je to prvenstveno problem odnosa HDZ-a i SDA, kao dominantnih nacionalnih stranaka u županijskom parlamentu. Jasno je da se i tu prelamaju ukupni odnosi dviju stranki, koji su odavno vrlo loši. Nitko zapravo ne može ni pretpostaviti hoće li i kada HNŽ dobiti novu vladu.

Činjenica je da bi njezina stranačka pa možda i kadrovska struktura vjerojatno bila slična sadašnjoj. U Hercegbosanskoj županiji je glavni kamen spoticanja odnos između livanjske i tomislavgradske frakcije u HDZ-u. Središnjica je pokušala razriješiti situaciju tako što je isključila iz članstva neposlušne čelnike tomislavgradskog odbora stranke. No, ni pokušaji HDZ-a, a ni disidenata iz te stranke da stvore novu parlamentarnu većinu za sada su bez rezultata. I dok HNŽ i HBŽ nisu uspjeli od izbora formirati ni jednu, u Sarajevu se priprema uspostava treće vlade u ovom mandatu.

Rezultat je to previranja na bošnjačkoj političkoj sceni, uključujući najnoviji sukob u SDA i isključenje utjecajnog Aljoša Čampare iz stranke. Upravo uz njegovu pomoć oporba je prikupila 18 nužnih glasova za smjenu SDA – SBB – DF Vlade Sarajevske županije. Definitivnu smjenu sadašnje i imenovanje nove vlade, koju će činiti SDP, NiP, NS i NBL, najavljuju odmah nakon lokalnih izbora.

abcpoprtal.info