Hrvatski nogometni klub Tomislav iz Tomislavgrada u četvrtak, 30. travnja napunio je sto godina. Iako je na ovogodišnjoj skupštini HNK Tomislav koja je održana 19. siječnja, bilo govora o imenovanju organizacijskoga odbora i pripremi proslave 100. rođendana, zbog propisanih mjera epidemiološke zaštite obilježavanje je odgođeno za bolja vremena.

U Tomislavgrad, koji se 1910. godine zvao Županjac, prvu nogometnu loptu donijeli su August Batinić i Stjepan Zele Bašić, đaci sarajevske gimnazije.

“Nakon toga počeo se igrati nogomet na duvanjskim ledinama, a 30. travnja 1920. godine, na dan pogibije hrvatskih junaka Petra Zrinskog i Krste Frana Frankopana, sastao se odbor za obilježavanje tisućite godišnjice krunidbe prvoga hrvatskoga kralja Tomislava na Duvanjskom polju i donio odluku o osnivanju pjevačkog i tamburaškog društva “Tomislav” i nogometnog kluba kojemu su dali ime HNK Tomislav“, priopćeno je iz HNK Tomislav.

Klub je pod tim imenom nastupao do 1927. godine, kada mijenja ime u Vran. Pod time imenom klub je nastupao do 1945. godine kada mijenja ime u Zvijezda, da bi kao Budućnost počeo nastupati 1954. godine. Na skupštini NK Budućnost 1990. godine donesena je odluka da se klubu vrati prvo ime i od tada djeluje pod imenom HNK Tomislav.

HNK Tomislav danas nastupa u drugoj federalnoj ligi.U njemu igraju nogometaši iz vlastite škole koja je postala bazen za mnoge prvoligaške klubove u BiH i Republici Hrvatskoj i šire po Europi.

“Dragi prijatelji, bivši i sadašnji članovi uprava, predsjednici kluba i volonteri, donatori i podupiratelji, općinske vlasti i crkveni poglavari, a u prvom redu bivši i sadašnji igrači, simpatizeri i vatreni navijači, svima vama od srca želimo sretnu stotu obljetnicu osnivanja HNK Tomislav koju ćemo, ako Bog da, pa se povuče ova koronina pošast dostajanstveno proslaviti na terenu.

Sretan ti 100. rođendan voljeni klube! – stoji u objavi na Facebook stranici HNK Tomislav.

 

 

August Agust Batinic i Stjepan Zele Bašic đaci sarajevske gimnazije u kojoj je 1910. godine osnovan nogometni klub koji…

Objavljuje HNK Tomislav – TomislavgradČetvrtak, 30. travnja 2020.