Uz mnoge negativne efekte u vidu zatvaranja tvornica, otpuštanja radnika, obustavljanja rada cijelih industrija poput ugostiteljstva i turizma i u konačnici ekonomskog usporavanja koje ćemo osjećati i narednih godina, koronavirus ima i svoju pozitivnu stranu, piše Indikator.ba.

Evo nekih od pozitivnosti koji su se izrodile iz nevolje koja je pogodile ne samo BiH nego i cijeli svijet.

Kupujmo domaće

Zatvaranje uvoza za pojedine proizvode donijelo je veću potrošnju domaćih proizvoda. Nedostajuću potražnju, primjerice, za brašnom nadmoješćuju domaći proizvođači, koji imaju priliku zauzeti veći tržišni kolač na domaćem tržištu. Kriza je ukazala na važnost domaće proizvodnje, ali i posredno nam poručila da trebamo imati pojačanu svijest da kupujemo domaće.

Probuđena poljoprivreda

Dugo godina zapostavljena gospodarska grana, doživjela je buđenje. Svi su počeli pozivati da se u proljetnoj sjetvi zasije što više površina. Čak su i poljoprivrednici konačno mogli reći da su zadovoljni. Kriza je pokazala da je vlastita proizvodnja hrane ključna za svaku državu.

Preorijentacija tekstilne industrije

Tekstilna industrija koja radi niskoakumulativne lohn poslove za velike strane tvrtke našla se u nevolji usljed prekinutih lanaca opskrbe, ali su brojne tvrtke počele proizvoditi zaštitnu opremu: maske, rukavice, zaštitna odijela i slično. Upravo je aktualna kriza ogoljela dosadašnji koncept u kojem ova industrija nije razvijala vlastitu proizvodnju i vlastite brendove, te time pokazala put na koji bi se ove tvrtke trebale u budućnosti više oslanjati. Neki od njih koji su iznenada ušli u proizvodnju zaštitne opreme vjerojatno će nastaviti ovu proizvodnju i kada prođe kriza.

Ubrzana digitalizacija

Smanjena mogućnost fizičkog kretanja ubrzala je korištenje digitalnih servisa u financijskim i drugim uslugama, ali još više postignut je napredak u obrazovanju. Odjednom su uspostavljeni sustavi “učenja na daljinu”, proradila je nastava putem TV-a (televizije su naprasno uvele obrazovni program kojeg ranije uopće nisu imale), a što je nešto što bi trebalo postojati u normalnim okolnostima. Kriza je pokazala važnost korištenja alata modernog doba u jednom društvu.

Važnost željeznice

U vrijeme kada su carinske procedure usljed zatvaranja granica stvorile redove kamiona koje rade na izvozu i uvozu, porastao je značaj željezničkog transporta koji je u BiH neopravdano zapostavljen. Odlična suradnja i željeznica Federacije BiH i Republike Srpske uspješno je osigurala neometan promet sirovina između Luke Ploče i velikih opskrbljivača širom BiH čime je omogućena doprema sirovina i materijala neophodnih za proizvodnju. Ovakav razvoj trebao bi otvoriti oči da se željeznički transport, kao jeftiniji, kapacitiraniji i pouzdaniji, sve više i sve češće koristi.

indikator.ba