Uz potporu Grada i u suradnji s dobrotvornom organizacijom MAID iz Sarajeva, livanjska Udruga pčelara Li-Vrisak realizira projekt „Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo“.

Projektom je predviđena dodjela 100 pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo, a ako je suditi po pristiglim prijavama, pobudio je veliko zanimanje potencijalnih pčelara. Projekt vrijedan 130.000 KM Gradska uprava objeručke je podržala kako bi pomogla pčelarima i svima onima koji u tom pravcu žele razviti svoje poslovanje.

„Projekt će se implementirati kroz dvije godine, Grad sudjeluje oko 40%. To je kroz godinu dana po 25.000 maraka potpore. Proizvodnja meda sigurno ovdje ima potencijal“, kazao je gradonačelnik Livna Darko Čondrić (HDZ BiH).

Na području na kojemu se sudaraju umjereno kontinentalna i mediteranska klima, ljekovito i aromatično bilje je specifično. Medi i ono koje ne medi na drugim područjima, a livanjski je kraj posebno bogat vrijeskom.

„Ali klima vrlo često smeta tome medenju – naleti bure, hladno vrijeme, nedostatak kiše… Ali kad se dobije taj med, to je med vrhunske kvalitete. I to je taj med što ga pokušavamo brendirati sada“, pojašnjava Mirando Šperac, predsjednik Udruge pčelara Li-Vrisak.

Na 850 metara nadmorske visine bura nije štedjela ni nas, a ni pčele. Stoga je pomoć iskusnijih kolega od iznimne važnosti, a svima će dobro doći i strojevi za preradu voska budući da ih Udruga nije imala.

„Ljudi koji pčelare znaju šta znači imati svoj vosak u svojoj košnici – vosak su pluća košnice. Znači, loš vosak, loša zajednica, loše pčelarenje“, dodaje Šperac. Uz strojeve za proizvodnju satnih osnova i punilicu meda, predviđeno je i kreiranje dizajna i ambalaže, kao i održavanje sajma pčelarstva. Tako će Livno, uz to što je grad slikara i sira, postati i grad meda, piše Federalna.ba.