”Službeni naziv Hercegbosanska županija koji je neustavan i šahovnica kao grb ove županije vrijeđaju srpski konstitutivni narod, zbog čega će Klub Srba u Skupštini HBŽ na prvoj sljedećoj sjednici kluba pokrenuti pitanje službenog korištenja neustavnih obilježja i naziva imena u županiji”, rekao je Srni izaslanik iz reda Srba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Goran Broćeta.

“Ustavni sud je proglasio neustavnim naziv županije i obilježja, ali, nažalost, i dan danas se koristi `Hercegbosanska županija` kao službeni naziv i šahovnica kao grb županije. To ne da ne prikazuje prisustvo ostala dva konstitutivna naroda, nego nas i vrijeđa”, istaknuo je Broćeta za Srnu.

Naveo je kako je ovo ”samo jedan primjer, a ima ih niz, gdje dominantni hrvatski narod ne uvažava postojanje druga dva naroda, pogotovo srpskog koji je većina u tri od šest općina ove županije”.

Broćeta je istaknuo kako će uslijediti borba za srpska ustavna prava.

“To ne smijemo niti ćemo prepustiti da tek tako ide, slijedi nam prava borba za naša ustavna prava, jer samo tako možemo očuvati srpski identitet na ovim prostorima ili ćemo, u protivnom, vremenom iščeznuti s ovih prostora. Ne smijemo dopustiti da naša buduća pokoljenja zaborave pretke koji su, nažalost, kroz stoljeća vodili sličnu borbu za opstanak i dostojanstvo našeg naroda na ovim prostorima”, rekao je Broćeta.

Najavio je kako je u planu da bude upućen zahtjev lokalnim zajednicama unutar Hercegbosanske županije da dostave imena naziva ulica, a gdje god primijete da naziv vrijeđa srpski narod – tražit će preimenovanje.

“Ukoliko nas ne ispoštuju, u općinama gdje imamo vlast ulice će nositi nazive Svetog Save, Karađorđa, Miloša Obilića, cara Lazara i slično”, poručio je Broćeta, prenosi Srna.