Stranci koji naprave prometni prekršaj u BiH više neće moći prijeći granicu dok ne plate kaznu. To je jedna od izmjena Zakona o prekršajima koje će se 10. rujna naći pred zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Kako je predlagač, Vlada FBiH, naveo u obrazloženju, cilj izmjena je otklanjanje nedostataka primijećenih tijekom primjene ovog zakona, javlja Avaz.

Sloboda kretanja

Da su izmjene potrebne, utvrdila je Radna skupina koju je formirao ministar pravosuđa FBiH Mato Jozić.

Između ostalog, u važećem zakonu nije definirano da policija može samostalno lišavati slobode osobu koja je osumnjičena za prekršaj, već to čini na zahtjev ovlaštene službene osobe.

Zbog toga će predloženim rješenjem biti određeno kako „prisiliti“ strane državljane da plate kazne i troškove postupka prije nego što napuste BiH.

– Svjesni da se oduzimanjem dokumenta u dužem periodu može ugroziti sloboda kretanja građana, a zbog potrebe da se naplata novčane kazne i troškova postupka prema ovoj grupi počinitelja prekršaja učini efikasnijom, Radna grupa smatra da bi predložena izmjena mogla dovesti do efikasnijeg okončanja prekršajnog postupka – navedeno je u Prijedlogu.

Izbjegavanje kazne

U tom smislu uvest će se mehanizam naplate kazne predviđen Zakonom o strancima, tako da će sud rješenje o prekršaju, zajedno s osobnim ili putnim dokumentom, dostaviti prijedlog Službi za poslove sa strancima. Pritom Služba može, na obrazložen prijedlog nadležnog organa, privremeno zabraniti izlazak stranca iz BiH ako postoji opravdana sumnja da bi izlaskom iz BiH mogao izbjeći kazneno gonjenje.