Prvi put pod zaštitom UNESCO-a održana je tradicionalna Strljanica na Kupresu – viteško natjecanje kosaca.

U juniorskoj kategoriji sudjelovala su tri kosca s Kupresa, a titulu kozbaše ponio je Kuprešak Ivan Čičak. U seniorskoj kategoriji sudjelovalo je 10 kosaca. Titula kozbaše pripala je Miloradu Sladojeviću iz Mrkonjić Grada. Drugo mjesto osvojio je naš Duvnjak, dugogodišnji sudionik kupreške kosidbe Mario Prljević. Treće mjesto pripalo je Kuprešaku Ivi Ivkoviću Ćibari.

Osim kosidbe koja je održana jučer, manifestacija je počela u subotu kada je, u 17 sati otvorena, kuća Kupreškog kosca, a u večernjim satima upriličena je svečanost dodjele certifikata UNESCO-a. Nakon toga  uslijedio je festival folklora Moj Ivane.

 

Dani kosidbe na Kupresu je tradicionalni događaj poznat još po nazivu “Strljanica” kojemu se vesele Kuprešani, ali i stanovnici mnogih mjesta Bosne i Hercegovine, Dalmacije i drugih krajeva koji uživaju u našim starim običajima i svemu što je za njih vezano.

Manifestacija je počela u subotu, 3. srpnja, u 17 sati okupljanjem gostiju ispred zgrade Općine nakon čega je slijedilo otvaranje “Kuće kosaca”. Sat vremena kasnije u velikoj dvorani Hrvatskog doma priređena je svečana promocija dodjele certifikata UNESCO-a.

Naime, natjecanje u košenju trave na Kupresu je 17. prosinca prošle godine uvršteno na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.

Nominacijski dokument za upis na UNESCO-vu listu pokrenula je udruga “Kupreški kosci”, a on je pripreman u suradnji s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, uz podršku drugih bh. znanstvenih i kulturnih institucija.

Na samom početku naši domaćini načelnik općine Kupres Zdravo Mioč i Matko Ćurković, predsjednik Udruge “Kupreški kosci” pozdravili su sve prisutne i zahvalili gostima na dolasku, a cijenjeni gosti na svečanoj dodjeli certifikata UNESCO-a su bili :

Zora Dujmović, ministrica kulture i sporta Vlade F BiH, Jelka Miličević, ministrica financija i potpredsjednica Vlade F BiH, Biljana Čamur Veselinović, tajnica u ministarstvu civilnih poslova BiH izaslanica državne ministrice Ankice Gudeljević, Tomislav Vrdoljak, konzul RH u Livnu i izaslanik predsjednika RH zprana Milanovića i Zvonka Milasa državnog tajnika središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Siniša Šešum u ime UNESCO-vog ureda u BiH, Vladimir Đukanović, kustos muzeja Republike Srpske i Anka Raič, predsjednica CIOF-a za BiH.

Prvi dan tradicionalne manifestacije završio je etno festivalom “Moj Ivane” uz nastupe folklornih društava i vokalnih skupina iz BiH i inozemstva.

Središnji događaj ovogodišnje “Strljanice” – natjecanje kosaca zakazano je za nedjelju, 4. srpnja, u 14 sati, a proglašenje pobjednika očekuje se oko 16 sati.

Tomislavcity/Kupreški radio

Foto: Kupreški radio