Francusko prvenstvo je u završnici, Monaco je u nedjelju gostovao kod Angersa i pobijedio, a do kraja ostaju još četiri kola. Niko Kovač napravio je sjajan posao jer momčad kojoj to nitko nije predviđao uveo je u borbu za naslov prvaka. Za hrvatskog trenera, koji nikad nije skrivao da je vjernik, i njegove suradnike, petak je bio poseban dan. U Monte Carlu je održana sveta misa samo za njih, piše Jutarnji.hr.

– Niko Kovač me zvao, htio je da imam misu u Monte Carlu, rekao je da se žele ispovjediti i primiti svetu pričest. Baš sam samo za njih slavio misu. Bila su petorica iz kluba Monaco i Ante Đanan, Hrvat iz Villefranchea – kazao nam je velečasni Stjepan Čukman, voditelj Hrvatske katoličke misije u Nici.

Dolazak iz Francuske

Misu je održao u crkvi Svetog Nikole samo pedesetak metara od stadiona Louis II u Monte Carlu, a na kojem Monaco igra utakmice. Osim trenera Nike Kovača nazočili su njegov brat i pomoćnik Robert, te članovi stožera Goran Lacković, Vatroslav Mihačić i Jerko Mikulić. Trojicu je Niko doveo kad je postao trener, a Mikulić je u klubu još od 2012. godine.

Nekadašnji igrač Zadra stigao je kao privatni maser Danijela Subašića i kasnije se zaposlio u Monacu. Restoran “Trastevere” Ante Đanana lokacija je okupljanja Hrvata koji žive u tom dijelu Francuske ili dođu bilo kojim povodom – Pršo, Šimić, Leko, Pokrivač, ali i Mlinarić, svojedobno i danas nažalost pokojni Cico Kranjčar, Marković… Mnogi su se rado vraćali.

– Nakon mise pred crkvom smo zamolili župnika da nas fotografira, u tom času stigao je i Danijel Subašić. Jedva sam ga prepoznao budući da je nosio masku. Danijela sam znao samo s televizije i bio sam jednom na utakmici Monaca kad je branio. Lijep je bio dan, ali brzo sam rekao: “Dečki oprostite, moram ići jer u 19 sati moram biti kod kuće, budući da je na snazi policijski sat“. Otkako je Kovač trener Monaca dosad nije mogao sudjelovati na misi na hrvatskom jeziku jer ja sam sad prvi put dobio pravo dolaska iz Nice u Monte Carlo, inače se imamo pravo kretati samo u krugu deset kilometara. Za to mi je trebala posebna potvrda biskupije. Ni prošlu niti ovu godinu policija me nije zaustavila, sada jest, kad sam se vraćao iz Monaca. Imao sam papir i nije bilo problema – veli velečasni Čukman. Subašić je u Monte Carlu privatno, ondje ima stan koji je kupio igrajući za Monaco, a sada niti brani negdje, niti je objavio kraj karijere…

Igrač NK Criatia

– Dvadesetak godina sam ovdje. Dario Šimić je sa suprugom i djecom stalno bio na misi kad je igrao za Monaco. Zgodno mi je bilo vidjeti kako mali Roko zabija golove za Lokomotivu, a sjećam se jednog Uskrsa kad je bio dijete i hvatao je svu djecu po crkvi koja su bježala – prisjetio se velečasni Čukman, koji je rodom iz Marije Bistrice.

Pratite li Monaco pod Kovačem?

– Kako ne, gledam svaku utakmicu ako sam slobodan. Veliki sam ljubitelj nogometa. Eto, malo sam stariji gospodin, a do prije dvije godine još sam trenirao s dečkima iz ovdašnjeg kluba, NK Croatia. Čak sam dvaput uskočio na utakmicu kad nisu imali dosta igrača. To mi sada nedostaje, ali ni oni ne treniraju zbog korone. U mladosti sam kao dinamovac išao na utakmice, čak i na gostovanja, dva-tri puta u Beograd, pa u Sarajevo… Za mene su primjer pravog nogometaša bili Cico Kranjčar i Dražan Jerković.

O Niki Kovaču je još kazao.

– Sviđa mi se Zlatko Dalić koji je malo stariji od njega, a spominjem ga zato što je i Niko Kovač ponizan čovjek. Meni je uvijek smetalo kad su davane velike najave prije utakmice o pobjedi, a potom bi se sve to zabrljalo. Niko je prije svega dobar čovjek, jednostavan, odlično odgojen, ljubazan, a dobro mu ide i kao treneru. Iako, rekao sam da dan ima 24 sata, tu ima i noći i dana, nije uvijek sunce – zaključio je velečasni Stjepan Čukman.

Jutarnji. hr