U sklopu projekta „Dani baštine i turizma za mlade“, od 18. do 20. listopada 2019. godine na otoku Hvaru u Republici Hrvatskoj održana je 12. Nacionalna smotra turističke kulture. Smotra pod nazivom „Kako su liječili naši stari“ uspješno je organizirana pod visokim pokroviteljstvom Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora.

Nakon prethodno dogovorene suradnje između organizacijskog odbora smotre i Zavoda za odgoj i obrazovanje, vanjska suradnica Zavoda/savjetnica za biologiju i kemiju, doc. dr. sc. Olgica Marušić, odabrala je nekoliko učenica iz Prve osnovne škole Široki Brijeg koje su pripremile projekt na zadanu temu i uspješno ga prezentirale.

Ideja projekta je poticanje učenika na istraživanje kulturne i prirodne baštine kao važnog preduvjeta izgradnje svijesti o vlastitom, lokalnom i nacionalnom identitetu, ali i poštovanja identiteta drugoga. Cilj projekta je sustavno uvođenje znanja o kulturi, turizmu i poduzetništvu u programe odgoja i obrazovanja.

S ciljem provođenja ideje projekta i što kvalitetnije daljnje suradnje, tijekom školske 2019./2020. godine, Zavod za odgoj i obrazovanje raspisati će natječaj na koji će se moći prijaviti učenici iz svih škola Županije Zapadnohercegovačke i Hercegbosanske županije na temu “E-razglednica mog zavičaja”.

Danijela Kuna – zamjenica ravnateljice Zavoda za odgoj i obrazovanje Široki Brijeg