Tijekom dana održan je X. Kolegij Skupštine Hercegbosanske županije na kojem je donesena odluka da se izvanredna sjednica Skupštine Hercegbosanske županije održi 26. ožujka 2020. godine u 11,00 sa prijedlogom slijedećeg dnevnog reda:

1. Prijedlog Proračuna Hercegbosanske županije za 2020. godinu – link: https://docdro.id/aUdu6TL;
2. Prijedlog Zakona o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za 2020. godinu – https://docdro.id/8fnPrHq;
3. Prijedlog Odluke o davanju suglasnost na Financijski plan Zavoda za upošljavanje Hercegbosanske županije za 2020. godinu i
4. Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti na Odluku o izvršenju Financijskog plana Zavoda za upošljavanje Hercegbosanske županije za 2020. godinu – link: https://docdro.id/g87Tsn2.

Prema objavi na Facebook stranici Županijske neovisne liste, njezin predsjednik Draško Dalić zatražio je da svi skupa zaborave na međusobne političke sukobe, posebice sukobljeni unutar HDZ BiH, kako bi ujedinili sve snage radi što efikasnije prevencije i sprječavanja širenja korona virusa u Hercegbosanskoj županiji. Naveo je i da navedenom zajedničkom nastupu neće doprinijeti trenutne nesuglasice i sukobi koje se događaju unutar Vlade Hercegbosanske županije s jedne strane, a niti smjene u JP ŠGD „Hercegbosanske šume“ d.o.o. Kupres s druge strane.

Ministar financija Stipan Šarac upoznao je članove Kolegija s načinom kako se došlo do prijedloga Proračuna za 2020. godinu u iznosu od 84.137.481,00 KM, i naglasio da pri izradi prijedloga nisu uzeti novi momenti, te da su i sami svjesni da se proračun u navedenom iznosu sigurno neće izvršiti zbog čega će se ubrzo po usvajanju i dobivanja smjernica s federalne razine pristupiti rebalansu proračuna.

Predstavnici svih klubova koji čine Kolegij načelno su se složili da će podržati prijedlog proračuna, a da će se pri izradi rebalansa ulagati amandmani i raspravljati o bitnim stavkama.

Tijekom dana dezinficirana je i dvorana Skupštine Hercegbosanske županije, a na sutrašnjoj sjednici raspored sjedenja bit će drukčiji od uobičajenoga, odnosno bit će sukladan važećim propisima o obveznom razmaku, a zastupnici će nositi i zaštitnu opremu: maske i rukavice.

Tomislavcity