Od 22. rujna 2020. godine ograničavaju se organizirana slavlja na maksimalno 30 osoba.

Uprava za inspekcijske poslove prekršitelje će kažnjavati zatvaranjem objekata, ako se ne budu pridržavali pravila, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Zapadno – hercegovačke županije (ZHŽ).

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi u ZHŽ-u Tomislav Pejić komentirao je donesene mjere o ograničavanju proslava na 30 osoba, a sve s ciljem smanjenja broja novozaraženih.

– S današnjim danom imamo 45 novozaraženih i 18 osoba koje su se oporavile, a to nisu potpune brojke o protekla 24 sata. Sve novozaražene osobe bile su u kontaktu s tim javnim događajima i zbivanjima, konkretno u svadbenim salonima ili neizravno bile su kontakt osoba koje su zaražene u svadbenim salonima – kazao je Pejić.

Istaknuo je da je cilj smanjiti pritisak na zdravstveni sustav ZHŽ-a, ali i SKB Mostar.

– Apelirao bih na građane da se pridržavaju mjera jer koronavirus nije bezazlen. Spominjete neke skeptike, ja to uopće ne bih komentirao jer vjerujem da je interes našeg naroda vlastito zdravlje, a na taj način čuvamo zdravlje svih naših sugrađana, susjeda, prijatelja, djedova i baka. Ako netko ne vjeruje u sve to neka se dobrovoljno javi u bilo koji dom zdravlja pa neka vidi kako se uzorkuje bris na koronu i u kakvim uvjetima rade naši djelatnici, ne samo u domovima zdravlja nego i u SKB Mostar – kazao je Pejić.

Pozvao je ostale pacijente koji nemaju simptome koronavirusa da se jave u domove zdravlja.

– Mi funkcioniramo i dalje i liječimo druge bolesti jer imamo puno zdravstvenih problema i izuzev koronavirusa. Ne želimo da ičiji život bude ugrožen – kazao je prvi čovjek zdravstva u ZHŽ-u.