Kršćani danas slave svetoga Josipa Radnika, zaručnika Blažene Djevice Marije i Isusovoga hranitelja. Prema kalendaru glavni je blagdan svetoga Josipa 19. ožujka. Međutim, isti svetac slavi se još jednim spomendanom u godini, 1. svibnja, s nazivom sveti Josip Radnik. Ovaj drugi Josipov spomendan u Crkvu je uveo papa Pio XII. 1955. kako bi naglasio kršćanski značaj rada i ovoga dana.

Uvođenjem blagdana sv. Josipa Radnika Crkva želi upozoriti na onu božansku odrednicu koja kršćanskog radnika najviše uzdiže i usavršuje. On radeći “pridonosi povijesnom ostvarenju Božje zamisli”.

Sveti Josip je posebno štovan u Hrvatskoj, u kojoj je 1687. proglašen Zaštitnikom hrvatskoga naroda, dva stoljeća prije nego što je proglašen zaštitnikom cijele Crkve.

Ovomu pridodajmo da danas počinje svibanjska pobožnost koja će biti služena u crkvama Duvanjskoga dekanata.

Danas je i Međunarodni praznik rada. Obilježava se kao spomen na velike radničke prosvjede koji su održani Chicagu  na današnji dan 1886. godine kada je u sukobima s policijom poginulo više od dvije stotine radnika, a osmero ih je osuđeno na srmt. Tijekom prosvjeda, radnici su zahtijevali uvođenje osmosatnoga  radnog vremena.

Prema ustaljenoj tradiciji, mnogi će današnji dan, ako to vremenske prilike omoguće, provesti u prirodi uz roštilj i druženje s prijateljima i radnim kolegama.

Neka je svima radostan i blagoslovljen 1. dan svibnja, a onima koji nose ime današnjega želimo sretan imendan.

Tomislavcity