U okviru Dana Sveučilišta dodijeljene su Rektorove nagrade najboljim studentima Sveučilišta u Mostaru i dodijeljeni su ugovori o radu novim asistentima. Rektorovu nagradu primila su 44 studenta, a ugovore 14 asistenata.

S ponosom ističemo Duvnjake, dobitnike Rektorove nagrade:

Nikolina Leutar, studentica III. godine integriranog studija likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti.

Josipa Ćosić, studentica III. godine integriranog studija likovnih umjetnosti, smjer slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti

Marija Bagarić, studentica I godine diplomskog studija Bilinogojstvo na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu.

Tomislav Gabrić iz Lipe, student 5. godine FSRE u Mostaru kao član FSRacing teama. Od samih početaka uključen je u idejni projekt, ali i u samu izradu formule. Dio je tima, koji je predstavljao ovaj projekt u Češkoj i Italiji, i ostvarili su zavidne rezultate u nadmetanju sa velikim sveučilištima sa područja cijele Europe.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je istaknuo kako budućnost Sveučilišta nije ispisana unaprijed te da je na nama svima da je osmislimo.

„Na nama je da je izgradimo i to sa smjelošću. Za to nam treba hrabrosti. Treba i dalje istraživati, ulagati u sebe, znati – upravo onako kako vi to radite poštovani dobitnici rektorovih nagrada, kako to rade vaši profesori i uprave ustrojbenih sastavnica. To je zadatak koji pada na sve nas, a mi nemamo drugog izbora do li da ga prihvatimo. I zato svi oni koji taj izazov prihvaćaju danas ovdje s vama trebaju biti jer tamo gdje ste vi dobitnici ove nagrade tu je i izvrsnost. Tamo gdje ste vi tu je i znanje. Tamo gdje ste vi tu je i sveučilište budućnosti“, kazao je rektor Tomić.

Predsjednik Studentskog zbora SUM-a Željko Perković se zahvalio cjelokupnom vodstvu Sveučilišta što su prepoznali trud, ambiciju i kreativnost dobitnika Rektorove nagrade. „Dali ste im krila i omogućili da svaki od njih može reći da ima jednu prestižnu akademsku nagradu“, kazao je Perković.

Dobitnica Rektorove nagrade, studentica prve godine diplomskog studija Bilinogojstvo na Agronomskom i prehrambeno-tehnološkom fakultetu Marija Bagarić zahvalila se u ime svih dobitnika.

Program zapošljavanja asistenata odvija se preko Programa za sufinanciranje zapošljavanja na javnim sveučilištima u Federaciji BiH, a uz potporu Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zdenko Klepić je istaknuo kako SUM izborom i zapošljavanjem ovako velikog broja mladih i izvrsnih asistenata jasno pokazuje smjer kojim želi ići ka stvaranju suvremenog, europskog Sveučilišta.

„Pokazuje također sadašnjim i budućim izvrsnim studentima da je ovo njihovo Sveučilište i da se izvrsnost cijeni i prepoznaje te da za njih ne samo da ima mjesta na Sveučilištu nego da bez njih nema ostvarenja naše vizije i sna, nema Sveučilišta budućnosti“, kazao je prorektor Klepić.

Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar je istaknula kako se program realizira s ciljem zapošljavanja asistenata na javnim sveučilištima u Federaciji BiH, radi jačanja ljudskih potencijala u svrhu poboljšanja obrazovnog procesa u javnim visokoškolskim ustanovama.

„Vjerujemo da u obrazovanje treba ulagati. Oni koji su ovdje na fakultetu su učitelji učitelja, dakle, ako imate dobre učitelje uvjerena sam da ćemo imati i dobre učenike, a ako imamo loše učitelje onda možemo reći da će naša budućnost biti osveta loših učenika. Naša je odgovornost da vam budemo podrška, a na vama je odgovornost da budete dobri učitelji, da date svoj maksimum“, kazala je ravnateljica Lončar.

SUM/Tomislavcity