Katolička Crkva danas slavi Tijelovo – punim nazivom Svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove. Hrvati u iseljeništvu Tijelovo slave svetim misama, Tijelovskom procesijom s Presvetim Oltarskim Sakramentom, te druženjem uz prigodne programe – piše Fenix-magazin.

Među najbrojnijima su Hrvati u Stuttgartu i okolice. Već tradicionalno okupili su se u Korntalu, na parkingu trgovačkog centra Metro, gdje je došlo oko dvije tisuće Hrvata, među kojima i generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivan Sablić.

Svetu misu je uz svećenike hrvatskih katoličkih misija u Stuttgartu predvodio papinski nuncij u Berlinu nadbiskup msgr. Nikola Eterović.

Nakon sv. Mise u poslijepodnevnom programu nastupaju članovi Folklorne skupine Krešimir Stuttgart – Bad Cannstatt, glazbeni sastav „Double M“, i članovi klape Samoana s Novog Zelanda.

Tijelovo u Stuttgartu u Korntalu su organizirale hrvatske katoličke zajednice iz Stuttgarta  Blaženi Alojzije Stepinac, Sveti Martin, Sveti Nikola Tavelić i Sveti Ivan Krstitelj.

Tijelovo u Münchenu – zajednička procesija s katolicima drugih nacionalisti 

Hrvati u Münchenu sudjelovali su u zajedničkoj procesiji i sv. Misi s katolicima drugih nacionalnosti u gradu. Svečanu Sv. misu na Marienplatzu u 9 sati predvodio je münchenski nadbiskup Reinhard kard. Marx, a nakon toga je uslijedila svečana procesija ulicama grada Münchena.

U procesiji bio je veli broj Hrvata, među njima i velik broj svećenika Hrvatske katoličke župe u Münchenu koje je predvodio fra Boris Šarić, te generalni konzul RH u Münchenu Vladimir Duvnjak.

Hrvati koji su zajedničkoj procesiji bili najveća internacionalna grupa,  isticali su se hrvatskim obilježjima kao što su narodne nošnje, hrvatske zastave i barjak bl. Alojzija Stepinca. Nosili su i bavarsku zastavu što je jasan pokazatelj koliko su se dobro integrirali u bavarsko društvo, a zadržali ljubav i poštovanje prema svojoj domovini.

U procesiji je bio i ministar policije Bavarske Joahim Herman.

Fenix-magazin/MD/

Foto: Ivanka Kamenšek