Danas Katolička Crkva obilježava Veliki četvrtak, spomen na Posljednju Isusovu večeru – ustanovljenje Euharistije i svećeničkoga reda. U svim crkvama Duvanjskoga dekanata služena su sveta misna slavlja, a u tomislavgradskoj spomen-bazilici sv. misu je predslavio fra Dragan Bolčić.

U propovijedi je između ostaloga kazao da je Isus bio toliko slobodan u sebi da se mogao spustiti do prašnjavih nogu kako bi ih mogao očistiti i oprati.

– Tom gestom nam Isusu govori što je ljubav, što je u biti ljubavi. Tko ljubi, taj služi. Tko ljubi – drugoga čini boljim i ljepšim. Tko ljubi – drugoga čisti, želi da se drugi pokaže u najljepšem svijetlu.

Ljubiti znači uložiti truda da drugi bude čist, da ne bude prljav. Tko ljubi ne optužuje i ne svaljuje na druge prašinu, nečistoću i prljavštinu. Sasvim suprotno, on čisti drugoga, čisti njegov glas, čisti njegov ugled. 

I opazimo kako je jedna sasvim neobična ili obična gesta kadra otvoriti oči našega srca i našega uma. Zato što Riječ može čistiti našu dušu. Susret s Kristom u Riječi može nas mijenjati. A možda na sebi možemo primijetiti nešto drugoga od ovoga. Kako uživamo kad drugome loše ide. Kako se lako blatom i prašinom nabacujemo na druge. Kako nam je zadovoljstvo druge smanjiti i umanjiti da budu jako maleni da budemo veći i viši od njih. Kako je lako druge ogoliti riječju. Nazvati pogrdnim imenima i psovkama…

I ako ovo na sebi primijetio, onda zasigurno nismo u redovitom odnosu s Bogom po Njegovoj utjelovljenoj Riječi. I postavljamo pitanje: Imamo li djela s Kristom imamo li udjela s Njime?

Fra Dragan je istaknuo i da se crkva nikada nije mjerila prema vanjskom uspjehu, prema ugledu, prema moći i broju.

– Božji su putovi i putovi njegovih vjernika drukčiji. Snaga i ljepota crkve plamti s križa. Crkva živi iz Euharistije, iz Njegova predanja i otvorenoga boka. Živi u Njegovu križu koji stoji ponad zgarišta zapaljene crkve, i Kristovi vjernici su oni koji ljube taj sveti znak. I zato je crkva uvijek malo stado, malo stado vjernih, onih koji su sebi dopustili da imaju udjela s Njime. 

Cjelovitu homiliju Velikoga četvrtka iz duvanjske spomen-bazilike možete poslušati ovdje.

Tomislavcity

Audiozapis: Radio Tomislavgrad

Foto: Arhiv