Ljubitelji folklora, narodnih običaja, narodne nošnje i pjesme večeras su došli na svoje. Naime, već tradicionalno četvrtak prije središnje proslave Dana svetoga Nikole Tavelića obilježava se Večer folklora i tradicijskih običaja. Svečanost započinje mimohodom kulturno – umjetničkih društava od osnovne škole Ivana Mažuranića kroz središte grada do spomen-bazilike, a uvijek je prati zvonka pjesma vesele povorke. Matica hrvatska Tomislavgrad ove je godine bila izvrstan domaćin, stoga je njihov plesni ansambl prvim nastupom “probio led” i zagrijao dobro raspoloženu publiku.

– Mi smo iz Žepča, ima nas tridesetak od deset do osamdeset godina, reče nam simpatična, prelijepa djevojka u narodnoj nošnji okićena kao mlada.

– Predstavit ćemo vam naše svadbene običaje. Mi mlađi uglavnom igramo dok stariji pjevaju, ljubazno je objasnila. Njezina starija kolegica Janja reče da u HKUD-u “Gromovnik Novi Šeher” nastupa već deset godina.

– Koliko bi mi godina dala? – veselo me upitala.

– Šezdeset, ponudim broj koji ju po mojoj slobodnoj procjeni ne bi trebao uvrijediti.

– Fala ti! – vidno se obraduje, a onda me iznenadi:

– Imam osamdeset! A sad ćeš vidit kako vrtim tepsiju! Razveseli ju moje čuđenje pa mi brzo prišapne da ona nije najstarija.

– Pa koliko godina imaju ostale? – izvalim u čudu,  a Janja se nasmije:

– Ko će im znat!

I zbilja, dugo je i spretno moja ugodna sugovornica vrtila tepsiju, nizale su se pjesme i plesovi, na sceni se izmjenjivala kulturno – umjetnička društva iz Imotskog, Čitluka i Stoca izazivajući oduševljenje publike. Iako su svi oduševili nastupom, treba priznati da su vrhunac večeri obilježili “Ćipa i Babe” iz Ljubuškog.

– Hoćemo li pivat stare, nove ili navijačke? – na početku su veselo upitali publiku koja je složno odgovorila:”Sve!”

– Ligaj dide, ligaj nek se krevet grije, baba nikad zakasnila nije! – između ostalog se orilo na opće veselje. Na kraju su publiku počastile navijačkom pjesmom koju su, priznaše, tek sinoć napisale.

 

Profesor Mate Kelava u ime organizatora s predsjednicima KUD- ova na kraju je večeri izmjenio simbolične poklone i želju za što češćim ovakvim susretima u skoroj budućnosti, a ugodna je večer zaokružena zajedničkim, velikim kolom ispred bine. U nastavku donosimo spomenutu navijačku pjesmu koju su premijerno večeras u Tomislavgradu izveli beskrajno simpatični i talentirani Ljubušaci “Dream team Babe”.

Ivana Ćurić/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.