Međunarodna smotra i izbor najkvalitetnije kobasice i salame za 2019. godinu, u organizaciji Udruge „Duvanjski kobasičari“ i pod pokroviteljstvom Općine Tomislavgrad, bit će održana 22. veljače u Hotelu Tomislav s početkom u 20 sati.

Organizatori očekuju sudjelovanje više od stotinu izlagača iz: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske i Srbije.

Prema riječima predsjednika ove Udruge, Marka Jurčevića, ocjenjivat će se vanjski izgled, presjek, udio špeka, miris i okus kobasica, (sudžuka), salama, kulena i kulenove seke, a po iskazanoj potrebi na ocjenjivanju će biti i pršuti.

U stručnome ocjenjivačkom žiriju bit će međunarodni suci iz Hrvatske i Slovenije: Tomislav Špiček, (glavni sudac), Dubravko Viduč, Mileno Perković i Braslav Mirošević.

Za najkvalitetnije proizvode bit će dodijeljena priznanja – zlatna, srebrna i brončana plaketa, a zainteresirani domaći, susjedni i svi ostali izlagači, uzorke na ocjenjivanje mogu donijeti i u iduća dva dana (20. i 21. veljače) u vremenu od 9 do 15 sati.

Organizatori su pozvali i sve zainteresirane sumještane da se pridruže ovomu događaju i tako podrže proizvođače domaćih suhomesnatih proizvoda. Posjetitelji će 22. veljače moći degustirati proizvode, večerati, ali i uživati u dobroj glazbi koja je povjerena tomislavgradskom Tamburaškom sastavu Zadnja želja. Cijena ulaznice je 20 KM.

Napomenimo da će dan ranije, jelima koja bude pripravio gospodin Špiček, biti počašćeni svi podupiratelji i sponzori druge međunarodne smotre i izbora kobasice i salame u Tomislavgradu.

Dodajmo da Udruga „Duvanjski kobasičari“ djeluje tri godine. Nema preveliko članstvo no vrijedi naglasiti da su četvorica njezinih članova: Drago Zrinušić, Željko Jurič, Drago Krišto i Marko Jurčević uključeni u edukaciju za međunarodne suce.

Z.S./Tomislavcity