Sv. Ilija Tišbijac – kako ga naziva starozavjetna Knjiga o Kraljevima – svetac i prorok, omiljen je u našemu narodu, zaštitnik je Bosne i Hercegovine.

U duvanjskome kraju se sutrašnja svetkovina na poseban način slavi u Stipanićima na Gradini, Vojkovićima, Gornjem Biršniku, Borčanima te u Samostanu- duhovnom centru Karmel sv. Ilije gdje će središnja misna slavlja biti služena u 11 sati.

Napominjemo da će u Karmelu pučko misno slavlje predslaviti sisački biskup mons. Vlado Košić.

lija prorok (heb. אֱלִיָּהוּ Ellijah „moj Bog je Jahve“; grč. Ἠλίας; lat. Ilia) bio je rodom iz Tišbe, pa se naziva i Tišbijcem.

Kao starozavjetni prorok Ilija ima vrlo važno mjesto u židovskoj, kršćanskoj i islamskoj predaji, o čemu svjedoče brojni spisi o njemu. Živio je i djelovao u Sjevernom kraljevstvu ili Kraljevstvu Izrael u IX. stoljeću prije Krista u vrijeme kraljevanja Ahaba i Ahazje. Prema Svetom pismu bio je „Podignut u vihoru ognja, u kolima s plamenim konjima”.

Štovanje svetog Ilije je dosta rašireno u karmelićanskom redu te u slavenskim zemljama gdje ga se još naziva i svetim Ilijom Gromovnikom. U slavenskim pučkim vjerovanjima sv. Ilija zapovijeda gromovima i kiši. (u Drugom svjetskom ratu je ratno ime prema tom proroku dobio Ivan Hariš-Gromovnik). Prema starohrvatskoj legendi sveti Ilija Gromovnik vozi kola po oblacima zbog čega dolazi do grmljavine.

Židovska apokaliptika držala je da Ilija nije umro, nego da će umrijeti skupa s Henokom na koncu vremena boreći se protiv Antikrista.

Hrvati u Bosni i Hercegovini slave ga kao zaštitnika Bosne i Hercegovine. Korijeni tog sežu iz vremena kad je biskup fra Pavao Dragićević tražio je od Svete Stolice da se sv. Ilija slavi kao zaštitnik bosanskog kraljevstva. Sveta Stolica je udovoljila njegovom zahtjevu.Dokument kojim je to odobrila objavila je 26. kolovoza 1752. godine. Prema mišljenju biskupa dr-a mons. Mile Bogovića, razlog papinskog odobrenja je taj što sv. Iliju štuju i pravoslavci i muslimani.

Molitva sv. Iliji

Svemogući Bože, molimo te, daj nama, koji vjerujemo kako je blaženi Ilija, tvoj prorok, na ognjenim kolima čudesno uzdignut na nebo, da po njegovu zagovoru budemo uzeti u nebo i da se radujemo u društvu tvojih svetih. Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Tomislavcity/Vikipedia

Foto: Arhiv/Tomislavcity