U povodu Međunarodnoga dana starijih i nemoćnih osoba, a koji se obilježava 1. listopada, Starački dom u Tomislavgradu danas je za svoje štićenike organizirao prigodno druženje. Započelo je svetim misnim slavljem koje je predslavio fra Luka Zorić. Ovom su svetom misom ujedno proslavili nadolazeći blagdan trojice arkanđela i zaštitnika naše župe – sv. Mihovila Arkanđela.

U prigodnoj homiliji, fra Luka je naglasio da je Bog stvorio vidljivi i nevidljivi svijet koji je usmjerio prema nama kako bi čovjek spoznao da su Božja skrb i pomoć nenadomjestive.

Na koncu svete mise, fra Luka je zahvalio štićenicima što su se odazvali ovoj misnoj žrtvi i zahvalio djelatnicima Doma koji revno brinu za ove ljude.

Druženje je nastavljeno u dvorištu Doma, kao i ranijih godina, uz pjesme, razgovor i roštilj.

U ovoj ustanovi koja je prošle godine obilježila punih 20 godina djelovanja, kapacitet je trenutno popunjen. U domu je 115 osoba od kojih je 50 posto nepokretnih.

Od ravnatelja ove ustanove Ante Sladoje doznajemo i da je 30-ak osoba dementnih, ali zahvaljujući provedbi projekta „Ne zaboravi“, uspijeva omogućiti odgovarajuću skrb i za te osobe.

– Partneri smo u projektu izgradnje struktura prilagođenih osobama s demencijom u BiH, a provodi se od 2018. do 2021. Mislim da možemo biti zadovoljni s njegovom realizacijom. Nama je bitno da imamo visoku edukaciju našega stručnog osoblja za rad s osobama s demencijom, a isto tako dobili smo značajna sredstva za uređenje i prilagodbu prostora za te osobe. U dogledno vrijeme možda bude i specijalizirana ustanova za rad s dementnim osobama, kazao nam je ravnatelj Sladoja.

Djelić atmosfere s današnje proslave pogledajte u priloženome videozapisu i fotogaleriji.

Zora Stanić/Tomislavcity