Fra Sretan Ćurčić: „Nemojmo kukati. Naš Bog je živ. Živ je onoliko koliko ga nosimo u svom srcu…“

Najvažnije i najbogatije obrede u crkvenoj godini – obrede Velike subote, večeras smo zahvaljujući izravnome prijenosu Radija Tomislavgrad mogli pratiti iz duvanjske spomen bazilike. Kao što je to bilo i najavljeno, ovi obredi bili su dijelom skraćeni.

Homiliju na Veliku subotu predvodio je duvanjski gvardijan fra Sretan Ćuričić. Podsjetio je na ograničenost našega zemaljskog vremena te kazao da je ispravno i pametno živjeti vrijeme koje imamo.

– Nije važno koliko ćemo vremena živjeti već kako ćemo ga živjeti. Činjenica je da je vrijeme u kojem sada živimo stalo u gotovo u cijelome svijetu i da se borimo s nevidljivim neprijateljem. U ovom vremenu svaki čovjek može biti neprijatelj drugome čovjeku – ne smiješ se susresti s čovjekom, a kamoli mu pružiti ruku, zagrliti ga ili poljubiti. Čovjek je osuđen sam na sebe. Je li smrt kraj svega? Je li smisao život usmjeriti na sebe ili na druge? Za nas se kršćane pravi odgovor krije u osobi Isusa Krista. Jedan jedini je uskrsnuo i time dao smisao našega života. Isus živi sada. On nije dalek. Uskrsnuo je da nam bude blizu. Da bude u skrovitosti tvoga srca, da ne budeš sam. Ne smijemo biti obeshrabreni i da nas ovo vrijeme pandemije baci u tjeskobu. Budimo odgovorni prema sebi i drugima, posebno prema starima i bolesnima. Tu se pokazuje naša hrabrost, razboritost i odgovornost.

Neki kažu da je ovo udar na crkvu, da ne mogu bez sv. mise i pričesti.

U Crkvi je prisutan Duh Sveti i ništa je ne može uništiti. Naši predci u BiH 400 godina nisu smjeli javno slaviti svete mise u vrijeme turskoga zuluma. I jesu li izgubili nadu? Bilo im je teško, ali su očuvali vjeru, jezik, kulturu, identitet, dodao je fra Sretan.

Tijekom propovijedi fra Sretan je kazao kako je od nekoliko župljana imao prigodu čuti da im je ovo bila najljepša korizma dosad.

– Mnogo toga nam sada nedostaje, ali, s druge strane kod nas su na Veliki petak znale raditi i po 22 kafane. Nije ni to normalno – to je svetogrđe i vrijeđanje Uskrsloga. Obradovale su me njive koje se sada obrađuju, a koje se godinama nisu obrađivale. Nemojmo kukati, jer naš je Bog živ. Živ je onoliko koliko ga nosimo u svom srcu; živ je onoliko koliko praštamo i koliko se borimo protiv sebičnosti i oholosti; živ je onoliko koliko Mu znamo zahvaliti – bez obzira što se naši životni planovi ne ostvaruju, kazao je, između ostaloga duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić koji je na koncu izmolio molitvu za blagoslov uskrsnoga jela te svima poželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

Cjelovitu propovijed možete poslušati ovdje.

Z.S./Tomislavcity