U povodu Svih svetih i Dušnoga dana danas je u tomislavgradskoj spomen-bazilici služena sveta misa za sve poginule i nestale tijekom proteklih ratova i poraća. Koncelebrirano misno slavlje predslavio je duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić. U uvodnoj riječi pozvao je da molimo za naše umrle i nestale, njihove obitelji kao i za sve one ožalošćene, osamljene i ranjene te za one za koje se nema tko spomenuti.

U homiliji je fra Sretan kazao kako ćemo ovih dana obići groblja – mjesta gdje se puno može naučiti o životu.

„Kad dođeš na groblje vidiš da i tebe čekaju dva kvadrata. Vidiš da nema nekih pravila, po datumima na grobnicama vidiš da je i malo dijete dovoljno staro za umiranje. Neki kažu da je smrt jedina pravednost ovdje na zemlji – čeka sve. Mi kršćani po uskrsnuću Isusa Krista vjerujemo da je smrt jedan novi početak novoga života.

Ovih dana kupit ćemo i vjerojatno cvijeće i odnijeti na grob svojih pokojnika. Zašto ćemo odnijeti cvijeće? Što cvijeće znači? To cvijeće će simbolizirati ljubav, u njemu će biti prisutna moja žrtva i molitva za tim pokojnikom. Mnogi često stavljaju cvijeće, nekima je neugodno da im grob bude prazan, polažu i po službi, ali cvijeće ne pomaže dušama naših pokojnika. To cvijeće bi značilo mnogo dok su oni bili živi. I tad bi naš život bio smisleniji. Ono što dušama naših pokojnika treba je molitva, a najuzvišenija molitva je sveta misa.

Molimo i za stradale koji su živi, ali koji ispaštaju zbog rata. Takvih je najviše. Kako je majci koja je pokopala sina?” – kazao je, između ostaloga fra Sretan Ćurčić koji je pozvao da “molimo i za sebe da nam Bog udjeli milost budnosti, milosti da prepoznamo u svom životu one vrijednosti i istine za koje se isplati živjeti, trpjeti, a ako treba i umrijeti”, kazao je fra Sretan.

Ovomu dodajmo da su uoči ove svete mise, pred spomen obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima udruge proistekle iz Domovinskoga rata kao i izaslanstva tomislavgradske općine i Hercegbosanske županije upalili svijeće i položili vijence. Prigodnu molitvu izrekao je fra Mario Ostojić.

Tomislavcity