Školske sestre franjevke Krista Kralja večeras su nakon sv. mise u duvanjskoj spomen bazilici, gdje su pjevanjem uveličale euharistijsko slavlje, predstavile svoju zajednicu povodom 120 godina njihove prisutnosti u Hercegovini i 150 obljetnice osnutka Družbe. U ispunjenoj dvorani Franjevačkoga samostana prikazan je dokumentarni film o radu ove zajednice koja je u Hercegovinu (Mostar) stigla 1899. godine na poziv tadašnjega biskupa fra Paškala Buconjića.

Sestre su tada preuzele brigu o nezbrinutoj djeci bez roditelja kao i odgoju mladih. Tijekom svojega djelovanja nailazile su na brojne poteškoće, osobito u vrijeme bivše države kada su neke bili osuđivane, mučene  i zatvarane čime je i zaustavljen rad i rast Provincije. Sestrama je u to vrijeme oduzeto pravo na odgojno – obrazovni rad, oduzimane su im škole, internati… No, nisu se pokolebale već su vjerom u Krista i Njegovo Milosrđe nastavile djelovati u novim okolnostima, uvijek odgovarajući potrebama ljudi svoga vremena.

A koliko je važan njihov rad, u filmu su svjedočili oci franjevci, ali i vjernici hercegovačkih župa ističući da školske sestre franjevke svojom prisutnošu, duhovnošću i nemjervljivim radom – žive karizmu sv. Franje Asiškoga, odnosno, one su blagoslov za zajednicu i blagoslov za župu.

„Njihova nazočnost je uprisutnjenje poruke Isusa Krista, blagoslov za župe i samo njihovo življenje među pukom je jedna propovijed“. (fra Mario Knezović).

Svjedočanstvo svoga duhovnog zvanja večeras je podijelila č.s. Mira Majić koju ovdašnji župljani vrlo dobro poznaju budući da je 14 godina uspješno vodila veliki Župni zbor sv. Nikole Tavelića. Kazala je da je imala milost već u ranoj mladosti upoznati sestre na Humcu gdje su se djeca rado okupljala i izvan vjeronauka.

– Kad me netko pita o duhovnome zvanju, kažem znam samo da nešto voliš, da ti je drago tu biti, osjećaš neku ljepotu. Bog posije nešto svoje i to kroz vrijeme dozrijeva i vidiš da je to za tebe. Vodi te i kad misliš na nekim putovima da nikako nisu za tebe, i da nećeš izdržati, stigneš do cilja – jer nisam imala povjerenje u sebe već u Boga. Bog dadne darove svakomu čovjeku, nema potrebe težiti za tuđim i za onim darovima koje nam Bog nije dao, rekla je s. Mira dodajući da je u Duvnu imala najduži staž.

– To mi je bio lijepo i kad sam odlazila na drugu službu rekli su mi u Zboru: „Napravila si od nas jednu veliku ljubav“. Učila sam ih koliko sam znala i umjela, ali samo znam da sam imala ljubavi. Tu istu rečenicu rekli su mi kad sam odlazila iz Düsseldorfa. To je potvrda da Bog vodi. Ono u čemu sam ja bila sigurna, to je imalo rok trajanja, ali kad Bog vodi, On dovede i do cilja, kazala je s. Mira Majić zahvalivši svima čija su srca u ovoj župi imala mjesta i za nju.

Večerašnji susret moderirala je s Petra Bagarić. Istaknula je da iz Župe sv. Mihovila Arkanđela ima jako puno duhovnih zvanja u različitim redovima. Što se tiče školskih sestara franjevki njih je do sada u službi na području Tomislavgrada bilo 79, 20 ih je preminulo. Trenutno je iz ove župe na službama 11 školskih sestara franjevki, a 20 ih je iz ostalih župa Duvanjskoga dekanata.

– No, nije važna brojka, važno je da vi molite za duhovna zvanja, za redovnike, redovnice i svećenike. Dobro je da se vrati zajednička molitva u naše obitelji. Ako niste, počnite moliti i hvala što molite za nas, kazala je s. Petra.

Spomenimo da su od naših duvanjskih sestara ovomu susretu nazočile: s. Petra Bagarić, s. Gabrijela Bagarić, s Anica Orlović, s. Ivana Čuić, s. Matija Pačar i s. Arkanđela Jurčević.

Na koncu dodajmo da školske sestre franjevke Krista Kralja danas djeluju u BiH, Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Švicarskoj, Sjevernoj Americi. Rade u školama, vrtićima, bolnicama, a između ostaloga djeluju na području socijalne skrbi, karitativnoga i duhovnoga djelovanja.

Zahvaljujemo im na njihovom nemjerljivome doprinosu u životu naših župnih zajednica i čestitamo im ovaj veliki jubilej sa željom da ljubav i Božja Providnost i dalje vodi njihovu Družbu.

Zora Stanić/Tomislavcity/ssfcr.org