Sve više zaposlenih strahuje od gubitka radnog mjesta pokazalo je veliko regionalno istraživanje tržišta rada. Portal MojPosao.ba je i ove godine u suradnji s partnerima iz regije: Srbija (Poslovi Infostud), Hrvatska (MojPosao.net), Sjeverna Makedonija (Vrabotuvanje.com) i Slovenija (Deloglasnik.si) proveo veliko regionalno istraživanje.

Ispitali su što o aktualnoj situaciji misle tražitelji posla iz ovih pet zemalja, plaše li se gubitka posla uslijed krize izazvane pandemijom, te što očekuju od trenutnih i/ili potencijalnih poslodavaca.

U istraživanju je sudjelovalo nešto više od 5000 ispitanika iz pet zemalja regije, od kojih je što se tiče bh. ispitanika 63 posto nezaposlenih, 33 posto zaposlenih i 4 posto onih koji se i dalje školuju.

Čak 76 posto ispitanika iz BiH želi promijeniti posao u narednih godinu dana, a strani poslodavci su i ove godine najpopularniji izbor za poslodavca. Na pitanje žele li promijeniti posao u narednih godinu dana, čak 76 posto ispitanika iz BiH odgovorilo je potvrdno, što je za 14 posto više u odnosu na regionalno istraživanje od prošle godine.

Kada bi mogli birati idealnog poslodavca i ove godine je najviše ispitanika iz BiH izabralo stranog vlasnika 40 posto, a za državne institucije se odlučilo 25 posto ispitanika. Ispitanici više i visoke stručne spreme u najvećoj bi mjeri radili u stranim privatnim kompanijama, dok oni sa srednjom stručnom spremom preferiraju državne institucije.

S pozicijom u kompaniji se mijenja i preferencija zaposlenika o željenom tipu vlasništva: niže pozicionirani ispitanici preferiraju državnu službu, dok oni na višim položajima favoriziraju strane privatne poslodavce, ali i mogućnost otvaranja vlastite kompanije. Koliku plaću priželjkujemo? U regiji s najnižom prosječnom platom bi bili zadovoljni Makedonci, dok najvišu cifru, za razliku od prošlogodišnjeg istraživanja, žele Slovenci!

Bh. građani bi bili zadovoljni s prosječnom plaćom od 1.600KM, Hrvati 2.200KM, građani Srbije s 1.200KM, Makedonije 1.000KM dok je prosječna željena plaća kod Slovenaca 2.500 KM. Najnižu pla-u očekuju nezaposleni ispitanici i to u prosjeku 1.385KM, željena prosječna plaća za zaposlene je 1.925KM, dok su ispitanici koji se još školuju idealnu prosječnu plaću zamislili u iznosu od 1.660KM. Zanimljivo je da BiH muškarci očekuju za skoro 400KM veću plaću od žena.

Jedna trećina svih ispitanika u regiji se plaši za svoje radno mjesto Trećina zaposlenih ispitanika iz BiH (33 posto) boji se da bi mogli ostati bez posla u idućem razdoblju uslijed krize izazvane pandemijom. Ista je situacija u cijeloj regiji gdje isti postotak ispitanika ima isti strah. Nadalje, 37 posto ispitanika iz BiH, koje najvećim dijelom čine nezaposlene osobe koje aktivno traže posao u BiH i regiji, je od izbijanja pandemije u nekom trenutku ostalo bez posla. Hrvatska, Slovenija i Makedonija nas prate s postotkom od 36 posto, dok je u Srbiji postotak najniži i iznosi 29 posto.

Unatoč ovome, većina ispitanika u regiji smatra da je poslodavac adekvatno reagirao na izbijanje pandemije. 28 posto ispitanika iz BiH je reakciju svog poslodavca ocijenilo kao odličnu, 47 posto da je reakcija dobra, ali da je moglo bolje, a 25 posto ispitanika nije zadovoljno s reakcijom poslodavca.

Zanimljivo, ispitanici kojima je (bio) omogućen rad od kuće u pravilu su bolje ocjenjivali snalažljivost poslodavca tijekom pandemije, a najlošije rezultate su ostvarili poslodavci koji radnicima nisu omogućili rad od kuće, iako im je priroda posla kojim se bave to dozvoljavala.

Rad od kuće nije omogućen za više od 54 posto ispitanika iz regije, a glavni razlog za to je jer priroda posla to ne dozvoljava. 35 posto je onih ispitanika kojima je odobren ovaj način rada, dok je 11 posto ispitanika moralo ići na svoje radno mjesto, iako se mogao organizirati rad od kuće. Virtualni regionalni sajam poslova je ove godine održan od 7. do 14 listopada. Predstavljeno je više od 80 poslodavca s preko 570 oglasa za posao.

bljesak.info