Sve je spremno za početak sedme po redu biciklističke karavane Mostar – Vukovar, ističu organizatori ovog događaja.

Karavana od 30 biciklista krenut će tradicionalno u nedelju, 28. travnja s Trga hrvatskih branitelja (Rondo) u Mostaru u 9:00 sati te se biciklima zaputiti na put dug 400 kilometara. Prijateljstvo između gradova Mostara i Vukovara biti će još jednom povezano neraskidivom vezom i to ne samo Mostara i Vukovara već i svih onih mjesta kroz koje prolazi karavana, kao i gradova koji su domaćini karavane: Kiseljak, Žepče i Županja.

Da je sve spremno potvrđuju i gradovi domaćini, a među njima i onaj najznačajniji, Grad Vukovar koji će u srijedu 1. svibnja još jednom svesrdno dočekati karavanu iz Mostara te im pripremiti prijateljski doček. ”Izuzetno nam je drago što karavana Mostar – Vukovar ide i ove godine i veseli nas što ćemo još jedanput biti domaćini ove karavane koja ima za cilj povazati prijateljske gradove, ali ne samo to već i odati počast svim stradalim žrtvama u Domovinskom ratu. Mi smo svakako spremni za njihov dolazak i Grad Vukovar im želi dobrodošlicu”, istaknuo je dogradonačelnik Grada Vukovara Marijan Pavliček, piše Bljesak. info. 

Karavana će u Vukovar stići 1. svibnja 2019, a bitno je naglasiti da će se prije ulaska u Vukovar sastati s biciklistima iz Hrvatske, točnije Metkovića koji voze od Prevlake do Vukovara te će zajedno ući u Vukovar i posjetiti spomen dom Ovčaru. ”Veseli nas da i ove godine idemo našim prijateljima u Vukovar, sretni smo što smo to uspjeli i ove godine organizirati, naravno uz pomoć naših sponzora i prijatelja kojima se ovim putem zahvaljujemo, jer upravo oni su ti koji pomažu i povezuju prijateljstvo ova dva grada. Veliko hvala im na tome”, istaknula je Biljana Krtalić, tajnica Biciklističkog kluba Mostar.

Karavana će prvog dana preći dionicu dužu od 120 kilometara, kako bi stigli do Kiseljaka i napravili prvu stanku, odnosno prenoćili i odmorili se pred onu drugu etapu do Žepča. ”Čini nas sretnim što je Općina Kiseljak pokrovitelj karavane te će još jednom dočekati bicikliste i otvoriti svoja vrata prijateljima.

Ovim putem želimo izraziti zahvalnost načelniku općine Kiseljak, Mladenu Mišuriću Ramljaku koji se pobrinuo za smještaj karavane, tako da svi biciklisti imaju najbolji mogući boravak u Kiseljaku te budu okrijepljeni pred sutrašnji put prema Žepču”, izjavio je Mario Marić, začetnik ideje Mostar – Vukovar.

Nakon najteže prve etape od Mostara do Kiseljaka, slijedi, kako biciklisti kažu, dan odmora, odnosno lakša dionica od Kiseljaka do Žepča u dužini od 80 kilometara, koja je gotovo ravna. No, ove godine ta dionica dobiva poseban značaj i imenuje se “Memorijalom Ivane Širić”. O tome nam je nešto više rekao predsjednik udruge “HerzegovinaBike”, Toni Zorić. ”Jedan od sudionika karavane Mostar Vukovar je Ivan Širić, brat tragično preminule 13-godišnje djevojčice Ivane iz Žepča, koji je s nama od samog početka karavane i ujedno je i član naše udruge.

To je doista jedna potresna priča za koju sam doznao tek prošle godine. Ove godine organizacijski odbor karavane donio odluku da druga etapa karavane Mostar-Vukovar bude posvećena Ivani Širić i nosi naziv “Memorijal Ivana Širić”. Biciklisti će po dolasku u Žepče otići na spomenik tragično stradale Ivane Širić, položiti cvijeće i zapaliti svijeće te će se zatim uputiti u Žepče kako bi isto učinili i pred spomenikom branitelja”. ”Također, ovom prilikom se želim zahvaliti Mati Zovki, načelniku općine Žepče na podršci koju je dao karavani Mostar-Vukovar, tijekom svih ovih godina pa tako i ove godine.

Žepče će ponosno dočekati biciklističku karavanu i prirediti im okrijepu i prenoćište pred sutrašnje putovanje do Županje”, dodao je Zorić. Nakon dva dana bicikliranja i prijeđenih 200 kilometara, odnosno polovice svog putovanja, biciklisti kreću prema Županji. Treća etapa u dužini od 150 kilometara je ujedno i najduža etapa karavane Mostar-Vukovar, no zbog konfiguracije terena koja je većinom ravničarska nije toliko zahtjevna. Županja će biciklističku karavanu dočekati u utorak, 30. travnja, i sve je spremno za dolazak biciklista, poručuju iz Županje.

”Ponosan sam što će Županja još jednom dočekati karavanu i vjerujem da ćemo biti dobri domaćini našim dragim prijateljima koji već sedmu godinu zaredom dolaze u Borovo Selo odati počast mučki ubijenim hrvatskim redarstvenicima”, poručuje Danijel Vincetić, predsjednik RBK “Kotur”. Vincetić će sam već drugu godinu krenuti s biciklistima iz Mostara prema Vukovaru, a organizatori ove karavane na svoj poseban način žele odati počast svim žrtvama rata u Hrvatskoj i BiH.

”To je nastavak prijateljskih odnosa između dviju država i povezivanja dva ratom napaćena i izmučena grada prijatelja – Mostara i Vukovara. Karavana želi i ima za cilj povezati i druga mjesta u BiH i Hrvatskoj koja su osjetila ratna stradanja, a kroz koja će prolaziti”, dodao je Vincetić. Četvrti dan karavane je dan koji daje posebne emocije sudionicima karavane, to je dan kada karavana ulazi u Grad Heroj i dan kada taj isti grad dočekuje svoje prijatelje iz Mostara, pa i cijele Bosne i Hercegovine.

Bitno je spomenuti da će se karavana Mostar-Vukovar prije ulaska u grad susresti s biciklistima iz Metkovića koji voze od Prevlake do Vukovara te će zajedno ući u Vukovar, posjetiti spomen dom Ovčaru i krenuti prema Adici gdje je organiziran veliki doček za ove bicikliste. Robert Rapan, vijećnik Grada Vukovara koji je već petu godinu zaredom sudionik karavane imao je za izjaviti: ”Veoma smo ponosni zbog ovog događaja, ovo je jedno veliko prijateljstvo i doista velika veza između gradova Mostara i Vukovara koja je svake godine sve jača i jača. Čini me sretnim što sam u mogućnosti biti sudionikom ove karavane i što mogu i sam kao branitelj Grada Vukovara na ovaj jedan poseban način odati počast svim svojim prijateljima koji su stradali u Domovinskom ratu. Ovi dani su posebno emotivni za mene, isprepleteni tužnim sjećanjima na te ratne dane, no ujedno i pomješani sa srećom jer imamo jedan ovakav događaj, kao što je karavana Mostar Vukovar. Radostan sam što ću još jednom kao sudionik ove karavane ponosno ući u Grad Vukovar, te posjetiti Memorijalno groblje i Ovčaru”.

Posljednji, peti dan karavane biciklisti će pridružiti komemoraciji u Borovu Selu kako bi odali počast 12 ubijenih redarstvenika u Borovu, događaj koji je obilježio je početak Domovinskog rata u Hrvatskoj.

Ovim putem organizatori se zahvaljuju svim sponzorima sedme biciklističke karavane MOstar VUkovar i to: Grad Mostar, općina Kiseljak, općina Žepče, Grad Županja, Grad Vukovar, Sportski Savez Grada Mostara, GumaM, Euroherc osiguranje, Keš d.o.o., Molson Coors, OIL AC, Restoran Konoba Goranci, Restoran Karting klub, Vinarija Nuić, Voda Leda, Berny, Candy Mix, LTD d.o.o., Cvjećarne Maslina.

Foto: Fena