Predsjednik SAD-a Donald Trump razgovarao je posljednjih dana sa suradnicima o formiranju nove političke stranke u nastojanju da zadrži svoj utjecaj nakon što napusti Bijelu kuću, kazali su ljudi upoznati o tim događanjima za Wall Street Journal.

Trump je razgovarao o tome s nekoliko pomoćnika i drugim bliskim ljudima prošlog tjedna, rekli su izvori. Prema njihovim tvrdnjama, predsjednik je rekao da bi novu partiju želio nazvati “Patriotska stranka”.

Trump se posljednjih dana sukobio s nekoliko republikanskih prvaka, uključujući čelnika većine u Senatu Mitcha McConnella, koji je u utorak rekao da Trump snosi krivicu za izazivanje smrtonosne pobune na Capitolu 6. siječnja.

Ipak, ankete pokazuju da Trump i dalje ima snažnu podršku među redovnim republikanskim glasačima.

Bijela kuća odbila je komentirati ove navode.

Nejasno je koliko je Trump ozbiljan u pogledu pokretanja nove stranke koja bi zahtijevala znatno ulaganje vremena i novca, navodi WSJ.

Predsjednik ima veliku bazu pristalica od kojih neki nisu bili duboko uključeni u republikansku politiku prije Trumpove kampanje 2016. godine.

Treće stranke obično nisu prikupile dovoljno podrške da igraju važnu ulogu na nacionalnim izborima. Svaki napor da se pokrene nova stranka vjerovatno bi se suočio sa žestokim protivljenjem dužnosnika republikanske stranke jer bi to značilo osipanje podrške republikancima.

abcportal.info