Kada govorimo o gospodarstvu u Hercegovini, nekako su uvijek u fokusu tvrtke iz Mostara, Širokog Brijega… i vrlo često zanemarujemo gospodarstvenike iz manjih općina koji itekako doprinose razvoju domaće ekonomije, pišu poslovnenovine.ba.

Zbog toga smo odlučili ‘pročešljati’ posljednje financijske završne izvještaje koje su kompanije predale nadležnoj agenciji (FIA) i uradili smo analizu poslovanja u Livnu, Tomislavgradu i Prozor-Rami.

Za potrebe projekta ”100 najvećih u Bosni i Hercegovini”, koji tradicionalno organiziraju Poslovne novine u saradnji s partnerima i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, i analitičkim partnerom LRC-om, najvećom i najstarijom bonitetnom agencijom u državi, urađen je gospodarski presjek stanja u ove tri lokalne zajednice.

U protekloj godini u Livnu je poslovalo 236 tvrtki – sedam manje nego godinu ranije, ali to nije uticalo na najvažnije financijske pokazatelje. Ove tvrtke povećale su broj zaposlenih sa 1.944 na 2.022, što je značilo i veći prihod. On je, naime, rastao sa 177 milijuna KM na 194 milijuna KM, što je odličan rast za ovaj kraj. Veći prihod uticao je i na povećanje izvoza (sa 18 milijuna i 300 tisuća KM na 19 milijuna 179 tisuća KM), a sve to odrazilo se i na veću ukupnu dobit. Ona je rasla s 3,2 milijuna KM na čak 5,8 milijuna KM.

U Livnu posluju 194 tvrtke koje se svrstavaju u kategoriju onih koje ostvaruju prihod do 500.000 KM, njih 33 prave prihode do 5 milijuna KM, a devet tvrtki može se pohvaliti da su u 2019. godini ostvarili prihod veći od 5 milijuna KM.

Najuspješnije tvrtke po ukupnom prihodu su: Pavić d.o.o., Ivanović d.o.o., Zabrišće d.o.o., Županijska bolnica dr. fra. Mihovil Sučić i Livnoputevi d.o.o. Kada pogledamo segment ukupne dobiti, listu predvodi Ivanović d.o.o., a slijede: Zabrišće d.o.o., Oskar Pharma d.o.o., G&M Semren d.o.o. i Vrtlarija Šarić d.o.o..

Slična situacija je i u Tomislavgradu gdje je u protekloj godini poslovalo 239 tvrtki, dvije više nego godinu ranije. Broj zaposlenih rastao je sa 1.744 na 1.787, a prihod je povećan s 236 milijuna KM na 263 milijuna KM. Rast prihoda pratio je i rast izvoza (s 53,6 milijuna KM na 60,7 milijuna KM), ali je zato ukupna dobit smanjena s 8,3 miliona KM na 7,9 milijuna KM.

Broj tvrtki koje su u kategoriji onih koje prave do 500 tisuća KM prihoda je 167, njih 60 ostvaruje prihod do pet milijuna KM, a 12 tvrtki ostvarile su prihod iznad toga iznosa.

Listu najuspješnijih tvrtki po prihodu predvodi Athabasca Investment d.o.o., a dalje slijede: Kamensko d.o.o., Papić d.o.o., BTG d.o.o. i Nevistić Commerce d.o.o.. Najveću dobit u protekloj godini ostvarila je Farma Tomislavgrad d.o.o., na drugom mjestu je F.L. Wind d.o.o., treći na listi je Vision d.o.o., četvrti je Papić d.o.o., dok se na peto mjesto pozicionirao Kamensko d.o.o..

Najmanja općina u ovoj analizi je Prozor-Rama, a na ovom području poslovala je 113 tvrtki – jedna manje u odnosu na 2018. godinu. Prošle godine zapošljavale su ukupno 648 osoba, što je za 19 više kada usporedimo posljednje dvije godine. Rast broja zaposlenih u ovom slučaju nije utjecao na pozitivne rezultate kada govorimo o prihodu. Prihod je u 2019. iznosio 39 milijuna KM – u odnosu na 42,5 milijuna godinu ranije. Izvoz je također smanjen s 5,5 na 4,5 milijuna KM, ali je ukupna dobiti porasla s 952 tisuća na 1,7 milijuna KM.

U ovoj sredini nijedna tvrtka ne pravi prihod veći od pet milijuna KM, dok njih 92 prihoduje do 500.000 KM, a 21 do pet milijuna KM.

Najviše je prihodovao JKP Vodograd, a slijede: Alf Market d.o.o., Dom zdravlja Rama, Šumski plod d.o.o. i Rama-Tex.

Upravo je Rama-Tex najuspješnija tvrtka kada govorimo o ukupnoj dobiti, a prate je Alf Market, Ecco Crima, MB Klamer i Petričević.

Podsjetimo, sve tvrtke koje se nalaze na nekoj od rang-lista 100 najvećih“ mogu dobiti pravo korištenja digitalnog pečata „100 najvećih u BiH“, a to je način da jasno i nedvosmisleno poruče klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici da pripadaju grupi najznačajnijih tvrtki u BiH.

Poslovnenovine.ba