Googleova tražilica dobar je pokazatelj trendova koji vladaju u svijetu, pa je stoga uvijek zanimljivo pogledati njihov pregled godine i najtraženije pojmove – kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Najnovije izvješće servisa Google Trends kaže kako je u godini na izmaku u Hrvatskoj najtraženiji pojam bio “Svjetsko prvenstvo 2018”, što nimalo ne čudi. Ipak se radi o Svjetskom prvenstvu u nogometu, najvećem svjetskom sportskom događaju u svijetu, i to onom na kojem je naša vrsta ostvarila povijesni uspjeh i osvojila drugo mjesto.

Drugo i treće mjesto najtraženijih pojmova u Hrvatskoj ove godine dijele pojmovi koji zvuče slično, ali ne mogu biti jedan od drugoga različitiji. Odmah iza spomenutog nogometnog prvenstva se našla “Istanbulska konvencija” – Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji – koja je ove godine usvojena uz mnogo medijske buke i političkih prepucavanja.
Iza nje, pak, na treće se mjesto plasirala “Istanbulska nevjesta” – turska sapunica koja se emitira u programu jedne nacionalne TV kuće.

Četvrto mjesto pripalo je legendarnom dalmatinskom pjevaču Oliveru Dragojeviću čija su smrt i spektakularni prizori ispraćaja iz Splita punili naslovnice krajem srpnja. Na petom mjestu najtraženijih pojmova za Hrvate ponovno je nogomet, tj. Dejan Lovren – jedan od najpopularnijih reprezentativaca kojeg neki smatraju i influencerom zbog vrlo aktivnog korištenja društvenih mreža.

Kad je riječ samo o kategoriji događaja, Hrvati su osim nogometnog prvenstva najviše guglali rukometno prvenstvo, te nogometne utakmice s Engleskom, Rusijom i Španjolskom. Od osoba, iza Olivera i Lovrena smjestili su se, tko drugi nego nogometaš Luka Modrić, izbornik Zlatko Dalić i napadač Ante Rebić.

Kad je riječ o svjetskim trendovima, Svjetsko prvenstvo je i tu preuzelo primat, među osobama najpopularnija je nova britanska princeza Meghan Markle, od filmova Black Panther, a iz svijeta glazbe najviše se pretraživala Demi Lovato (vjerojatnije zbog slučaja predoziranja nego zbog glazbe).

bug.hr