U nedjelju 3. studenog 2019. godine Općina Kupres i USP HR HB organiziraju obilježavanje 25. obljetnice oslobođenja Kupresa i 13. obljetnice dana Udruge specijalne policije MUP-a Hrvatske Republike Herceg Bosne. Program počinje već od 8 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na masovnoj grobnici Ogledala za žrtve II. svjetskog rata.

U 8:30 bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule na:

  • Spomen obilježju Suho Polje
  • Spomen obilježju Kupreško polje
  • Spomen obilježju Vukovarcima.
Svetu misu, za sve poginule hrvatske branitelje bit će u 10:00 sati u crkvi Svete Obitelji Kupres, a misu će izravno prenositi HRT. Valja napomenuti da će pod misom pjevati klapa HRM “Sveti Juraj”.
Poslije mise slijedi polaganje vijenaca i paljenje svijeća na križu ispred crvke Sv. Obitelji, potom mimohod kroz grad, polaganje vijenaca na spomen obilježju pripadnicima Specijalne policije MUP-a HR HB.
U 12:00 sati je svečana akademija, nakon čega slijedi braniteljsko druženje.
Valja napomenuti da je Kupres oslobođen operacijom “Cincar” kada je oslobođen i veći dio Kupreškog polja. Operacije je trajala tri dana a počela je 1. studenog 1994. godine. Nakon više od dvije godine okupacije oslobođen je prostor od približno 400 četvornih kilometara. Vojska bosanskih Srba odbačena je dalje od planine Cincar i otvorena je cesta Šujica-Kupres prema Bugojnu. Tijekom akcije poginula su tri vojnika HVO-a a više ih je ranjeno.
Udruga specijalne policije HR HB odlučila je 3. studenog proglasiti za svoj dan u sjećanje na herojski podvig i ulazak pripadnika Specijalne policije HR HB u Kupres. Tijekom akcije poginula su dva pripadnika specijalne policije.