U livanjskoj industrijskoj zoni Bregovača prije dva mjeseca otvoren je pogon belgijske tvrtke “B Spring“, potvrdio je za Akta.ba direktor firme Frano Brajko.

Kako smo ranije pisali o ovom projektu, riječ je o tvrtki u vlasništvu grupe Mecaspring iz Belgije koja je vodeći proizvođač opruga u zemljama Beneluksa. Osnovna djelatnost firme je proizvodnja opruga i alata za sve industrije, posebno za zrakoplovnu i autoindustriju.

“Službeno smo i kroz papire preselili firmu iz iznajmljene hale u Tomislavgradu u naš pogon u Livnu uz svu potrebnu opremu. Sad treba raditi. Nadamo se, ako sve bude išlo kako se planira, da ćemo proširiti proizvodnju i povećavati broj radnika”, kaže Brajko za Akta.ba.

Sva proizvodnja je namijenjena za izvoz u Belgiju, a vremenom će raditi na tome da dio proizvodnje prodaju na bh. i regionalnom tržištu.

“Ako uspijemo razviti vlastitu komercijalu, onda nemamo ograničenja u širenju firme jer je postojeći objekt zamišljen za 30 radnih mjesta, a trenutno je zaposleno 14”, dodaje on.

Po njegovim riječima, zamisao je da se proizvodnja koju ostvari tih 30 zaposlenika plasira u Belgija, a ako budu sposobni, pa u međuvremenu razvijali vlastitu komercijalu, onda će se moći razvijati koliko god mogu plasirati na tržište.

“Mi smo proizvodili jedan dio opruga, pa smo to kasnije proširivali s nekim drugim proizvodima, a trenutno usvajamo nekoliko dijelova za avio industriju. Tu ima dosta prostora, ali uvijet je da budemo kvalitetni i da to radimo po strogo definiranim zahtjevima. Ako uspijemo dostići traženu kvalitetu otvaraju se mnoga vrata i stvara se mogućnost daljnjeg širenja”, ističe on.

Naglašava da kvalificirana radna snaga predstavlja veliki problem, te da kadrova koji rade na CNC strojevima nedostaje u cijelom svijetu.

Budući da livanjskoj regiji nema industrije metala, njihov najveći problem je bio transfer znanja koje imaju u Belgiji, na zaposlenike pogona u Livnu.

Direktor Brajko je s još dvojicom inženjera bio u Belgiji gdje su se obučili za rad na najmodernijim strojevima.

Znanje prenosimo na ostale zaposlenike, ali to nije dovoljno. Planiramo poslije Nove godine poslati jednu grupu radnika u Belgiju na dodatnu obuku”, ističe on, dodajući da nakon toga stižu novi strojevi i tehnologije.

Za kraj poručuje da zna da mora biti strpljiv, te uložiti dosta truda i vemena da sve dođe na svoje.

“Treba biti uporan, otvoriti oči i ako sve bude išlo kao do sada, očekujemo veliki rast i pomaci će se vidjeti”, zaključuje Brajko.

S.B./akta.ba