Župa svetoga Mihovila Arkanđela Tomislavgrad domaćin je trodnevnoga  VI. Sabora Frame Hercegovina.  Geslo ovogodišnjega Sabora glasi „Smisao si i ljubav beskrajna“. Riječ je ujedno o Himni Frame Hercegovine 2018.   

Organizator  Sabora je  područno vijeće Frame iz Hercegovine zajedno s duhovnim asistentom fra Antoniom Šakotom, voditeljem Frame Mostar.

Kako doznajemo od fra Antonija, u Tomislavgradu će se okupiti 600 Framaša iz 23. Framina braststva.

Svečano otvaranje Sabora počelo je danas u 16 sati nakon čega će kroz igrokaze i skečeve uslijediti kratka predstavljanja framinih bratstava. Potom će, u 19 sati, u duvanjskoj-spomen bazilici biti služena sveta misa koju će predvoditi fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. U 21 sat na programu je predstava koja govori o framaškome životu. Scenarij i režiju predstave potpisuju Framaši i ujedno ju izvode,  a ovom prigodom pratit će ih Zbor Frame Hercegovina (100 članova) koji su ove godine snimili ranije spomenutu Framinu himnu.

Idućih dana, uz duhovni program planirano je više različitih radionica, ali i posjeta pojedinim ovdašnjim ustanovama, među njima i Staračkome domu u Tomislavgradu.

Sabor završava u nedjelju svetom misom u 12 sati.

Prvotni cilj održavanja Sabora Hercegovine bio je da se kroz ovakve susrete vidi framaško zajedničko i radost, a potom da se kroz kvalitetan program,  svete mise i klanjanja te druge molitvene i duhovne sadržaje kući ponesu vrijednosti i po njima se ravna.

– Svaki dan je misa, klanjanje i radionica koje odgovaraju temeljnim izazovima. Želimo potaknuti mlade da prodube svoju vjeru i jednim drugima izlaze u susret, da se međusobno pomažu te da sutra budu angažirani u društvenome životu, kazao je fra Antonio.

Ovom prigodom rekao je da je naša župa idealna za ovakve susrete, a posebne riječi zahvale uputio je svima koji su doprinijeli ovomu događaju, osobito duvanjskim franjevcima: fra Slavenu Brekalu, fra Sretanu Ćurčiću, fra Jozi Radošu Đoki i tomislavgradskim Framašima uz riječi: „Budite Bogu zahvalni što ih imate“.

Z.S./RTG/Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.