Večeras je u tomislavgradskom Kulturno-informativnom centru prikazan igrano-dokumentarni film “Glavu dole ruke na leđa”.

Film je to koji u sat i pol vremena prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja i odvođenja vukovarskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore. Vjerno obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore, te mučenjima i torturama kojim su ti ljudi prolazili.

Nakon što je film završio nazočnima se obratio i jedan od živih svjedoka tih događaja, ujedno i branitelj Predrag Mišić Peđa koji je zahvalio svima na dolasku i dodao:

„Od ove tragedije koja se dogodila prošlo je 27 godina, nijedna vlada, nijedan predsjednik, nijedan premijer nije podigao kaznenu prijavu kako bi za ove zločine netko odgovarao. Svakim danom sve nas je manje i zato je gospodin Majić i napravio ovaj film da ostane zapisan u povijesti, valjda će se neko sjetiti da su prije 27 godina bili neki mladići koji su htjeli date živote za domovinu i tako su im vratili.“

Podsjetimo, režiju, scenarij i produkciju filma potpisuje Stipe Majić Pipe, a organizatori večerašnjeg prikazivanja bile su Udruge iz Domovinskoga rata i općina Tomislavgrad.

Jelena Perković/Tomislavcity