Prije nekoliko mjeseci, u borbi za prestiž među Hrvatima u Hercegbosanskoj županiji, županijski odbor HDZ-a pompozno najavi svečanu ili čak veličanstvenu “proslavu obilježavanja oslobođenja Drvara”. Bez konzultacija s braniteljskim udrugama, bez slušanja glasa hrvatskoga naroda, kojega je u ovoj županiji svakim danom sve manje pa čak i bez konzultacija sa središnjicom HDZ-a, koja u ovom trenutku nikako nije odgovarao sukob ili nesulglasice sa srpskim vodstvom u BiH, vrli predstavnici županijskoga HDZ-a, želeći pokazati svoju nadmoć u lokalnim borbama i dati važnost hrvatskim predstavnicima iz Drvara, Glamoča, Bosanskog Grahova, najaviše proslavu oslobođenja Drvara za 13. rujna.

I što se dogodi?

Što bi Srbi rekli: “Tjerali zeca, a istjerali mečku”. Danas u Drvaru dvojica najvećih Srba Aleksandar Vučić i Milorad Dodik (s njima i Aleksandar Vulin). Gdje su dični HDZ-ovci: Branko Ivković, Ivan Jozić, Darinko Mihaljević ili najveća HDZ-ovka s ovih prostora gospođa Borjana Krišto? Nema ih! Sakrili su se u mišju rupu. Njihovi nerazumni potezi ponizili su sve branitelje, njihovu borbu i žrtvu. Dok HDZ nije počeo najavljivati obilježavanje obljetnica oslobađanja, za Drvar se nije niti znalo. Lokalne udruge položile bi vijence i prisjetile se svojih stradalih. Naravno, vijenac bi bio i za predsjednika i vodstvo Vlade HBŽ koji bi skoknuli na izlet u Drvar i svatko sebi.

Što danas imamo u Drvaru?

Medijski muk u tiskovinama i na većini internetskih portala koji se smatraju hrvatskim. Da se, ne daj Bože, tkogod ne bi zamjerio vodstvu HDZ-a ili potencirao odluke Županijskoga odbora HDZ-a, jer oni su se i onako samo šalili.

Što pišu drugi mediji, koji baš nisu naklonjeni Hrvatima?

Pompozne naslove o dolasku Vučića i Dodika u Drvar i višednevnom programu. Pokazivanje snage i zadovoljstvo što je preuzeta kontrola nad ovim “vjekovnim srpskim područjem” te obilježavanja stradanja Srba u 20. stoljeću u “zapadnokrajiškim općinama”…

Evo samo nekoliko naslova: “Srbi u Drvaru danas obilježavaju vlastita stradanja, dolaze Dodik i Vučić”, “U Drvar danas stižu Aleksandar Vučić s delegacijom i Milorad Dodik”, “Vučić danas u Drvaru na obilježavanju “Dana sjećanja”,…

Goran Broćeta, vođa srpske zajednice u Drvaru, zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije i Doma naroda FBiH, kaže da Srbi u ovoj općini, ali i u cijeloj Federaciji ne žive, već preživljavaju. Kaže i kako je ovo jedna u nizu pobjeda Srba u ovim sredinama i dizanje glasa i sprječavanje “još jednog poniženja koje su trebali da dožive u Federaciji, a to je navodna proslava oslobođenja Drvara”.

“Mi smo jasno kazali da to nećemo dopustiti, a pod pritiskom međunarodne zajednice i medija HDZ je odustao od toga”, izjavio je jučer Broćeta kazavši da će tek petak pokazati u kojoj mjeri će to biti ispoštovano te da mu je posebno drago da se “konačno počinje obilježavati godišnjica progona Srba iz zapadnokrajiških općina”.

I tako, nekako bi bio red da kada dolazi važan gost u tvoju kuću, da ga dočekaš, lijepo ugostiš i uradiš sve da se osjeća domaćinski. Upravo to je i prilika predsjedniku Vlade Hercegbosanske županije da danas s ministrima ode u Drvar dočekaju važne goste, učine sve da se osjećaju domaćinski i pobrinu se za njih da im “ne fali ni ptičjega mlijeka”. Ako uopće postoji Vlada Hercebosanske županije i ako uopće ima stvarnu vlast nad svome teritoriju u koji spada i Drvar.

Nadamo se da svi znate odgovor i poznate situaciju u Hercebosankoj županiji puno bolje od Vlade Hercebosanske županije!

 

Tomislavcity

Foto: klix.ba