Ukupno 37 škola će sudjelovati na SPARKreators državnom natjecanju iz robotike za osnovnoškolce.

● SPARKreators liga održava se po četvrti put
● Od 2017. godine i donacije preko 700 mBot robota za 370 osnovnih škola svake godine se redovito održavala SPARKreators liga. U Mostaru je prošle godine održano prvo državno natjecanje u robotici za osnovnoškolce
● Ovogodišnje natjecanje je za školsku 2019./’20. godinu i online je inačica događaja koji se trebao održati u lipnju 2020.

Mostar, 10.12.2020 – SPARK će i ove godine organizirati sada već tradicionalno natjecanje u robotici: SPARKreators. Na natjecanju sudjeluju učenici osnovnih škola i natjecanje je za školsku 2019./2020 godinu. Ovogodišnje natjecanje biti će organizirano u online formatu uz podršku Veleposlanstva Republike Francuske u BiH, koja je generalni sponzor natjecanja.

“U našem kalendaru SPARKreators je trebao biti održan sredinom godine. Zbog mjera vezanih uz suzbijanje pandemije koronavirusa, taj događaj smo otkazali.
Ipak, ohrabreni potporom škola koju smo dobili kroz istraživačku anketu, odlučili smo organizirati SPARKreators u izmijenjenom obliku. Nažalost, neće biti druženja uživo, no odabrali smo kvalitetan online format i prilagođen koncept natjecanja. Time ćemo, bar donekle, dočarati nevjerojatnu atmosferu koja uvijek vlada na ovome natjecanju iz robotike,” pojasnila je Matea Vučić Markić, voditeljica SPARK School.

Online revijalna završnica SPARKreators natjecanja održat će se 18.12.2020. To će biti događaj zatvoren za javnost i na njemu će sudjelovati samo natjecatelji, mentori, žiri i članovi SPARK škole.

“Na natjecanje se prijavilo impresivnih 37 škola uz još 10-tak njih koje su izrazile žaljenje jer nisu u prilici da sudjeluju iz opravdanih razloga. Istinski nas veseli entuzijazam nastavnika i učenika i želja da prošire znanje i izvan nastavnog kurikuluma,” zaključila je Markić Vučić.

Koncept SPARKreators natjecanja predviđa timove do 5 učenika, dok sami projekt prezentira jedan učenik, član tima. Svaki tim će na raspolaganju imati 10 minuta za predstavljanje projekta. Za to vrijeme će se pustiti video prezentacija koju je tim napravio.

SPARK i Francusko veleposlanstvo pripremili su nagrade za pobjednike natjecanja kao i certifikate kao potvrde o sudjelovanju na natjecanju.

SPARKreators natjecanju iz robotike je uz Find Your SPARK gadget show jedan od SPARKovih najmasovnijih projekata.