Bosna i Hercegovina je usvojila odluku o uvođenju 4G mreže, rekao je na konferenciji za medije Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, nakon održane sjednice ovog tijela.

Operateri su dužni pokrivati minimalno 90 posto teritorije i 98 posto ključnih pravaca u BiH, uplatiti naknade od visini 17,5 milijuna KM u pet jednakih rata u razdoblju 2019 – 2023, a proračun će u konačnici u narednih pet godina biti uplaćeno oko 300,8 milijuna KM, prenosi RadioSarajevo.ba.

Godišnje na raspolaganju Vijeću ministara, odnosno proračun institucija bit će 23,7 milijuna KM po imenu dozvola.

Također, Vijeće ministara BiH je donijelo odluku o potpisivanju odluke sniženju cijena rominga u regiji Zapadnog Balkana koje bi trebalo biti potpisano 4. i 5. travnja, prenosi BHRT. Odluka o sniženju cijena rominmga stupa na snagu od 1. srpnja 2019.godine. Tada bi se trebale početi primjenjivati niže cijene rominga.

“Prijedlog sporazuma o sniženju cijena roaminga: VM je 26. veljače dalo prethodnu suglasnost na potpisivanje Sporazuma o sniženju cijenu roaminga – tada smo zadužili resorno ministarstvo da pokuša pozicionirati BiH na najoptimalniji način, bazirano na zahtjevu koji su tada uputili telekom operatori, ali su promijenili stav – 1. sprnja 2019. godine. Usvojili smo prijedlog sporazuma i isti smo uputili Predsjedništvu BiH da ga konačno razmotri. Ako ga i kada Predsjedništvo prihvati, sporazum bi trebao biti potpisan na digitalnom Samitu u Beogradu, u aprilu ove godine”, rekao je Zvizdić.

Cijene u prvoj fazi su manje za 80 posto, a 2021. bit će potpuno ukinute na teritoriji zapadnog Balkana. Nakon toga, idemo na smanjenje roaminga s članicama EU, istaknuo je Zvizdić.

bljesak.info