U sklopu Konferencije Apriori Turizam 2019 „Razvoj destinacijskog turizma“ koja će se održati  11.4.2019. u Mostaru razgovarali smo sa Stjepanom Primorcem, predsjednik Turističkog klastera Hercegovine, predsjednikom Udruge za turizam pri Gospodarskoj komori Federacije BiH i direktorom hotela Bigeste iz Ljubuškog.

Nastupom klastera na sajmovima otvaramo nova turistička tržišta

Turistički klaster Hercegovine okuplja 32 članice i najvažnija je organizacija u razvitku Hercegovine kao turističke destinacije. Kroz organizaciju sastanaka, tura kroz prostore članica klastera, edukacije, te provođenje EU i međunarodnih projekata zauzeli smo primarnu ulogu pozicioniranja Hercegovine za važnu turističku destinaciju. Sudjelovanjem na sajmovima „otvaraju“ nam se nova tržišta, a što je važno za razvoj turizma, uspostavljanje partnerstava i predstavljanje naše zemlje turistima, dodao je Primorac. Klaster je u proteklom periodu organizirao i edukacije za konobare i kuhare koje su dale pozitivne rezultate. Obuke planiramo nastaviti jer se radi o kronično nedostajućem kadru na hercegovačkoj ugostiteljskoj sceni.

Planski turizam je put ka održivom razvoju turizma

„Hercegovina je tek na redu da se otkrije kao atraktivna turistička destinacija. Zemlja smo neiskorištenih potencijala u turizmu. Tek slijedi oblikovanje naše turističke ponude, jer se trenutno turizam razvija stihijski, a ne planski“, kazao je Primorac. Turizam se mora graditi planski i strateški, ako želimo dobre rezultate. Potrebno je utvrditi vlastiti identitet – nešto što je samo naše, autentično i vrijedno, te ispričati  priču! Zatim napraviti planove i strategije koje će našu priču na pravilan način ispričati turistima.

Stručne konferencije su važne zbog primjera dobre prakse iz regije i uspostavljanja čvrstih kontakata s vodećim ljudima iz sektora turizma. Konferencija stvara preduvjet za umrežavanje svih relevantnih regionalnih stručnjaka u sektoru u turizma, a što je i jedan od ciljeva Turističkog klastera Hercegovine.

Organizatori konferencije su Apriori BH – Agencija za profesionalno usavršavanje i Turistički klaster Hercegovina, pod pokroviteljstvom dr. Nevenka Hercega, predsjednika Vlade Hercegovačko-neretvanske županije/kantona.

Informacije o Konferenciji Apriori Turizam 2019. i načinima prijave pročitajte na web stranici www.turizam2019.apriori.ba

Apriori BH – Agencija za profesionalno usavršavanje