Naselje Vir nalazi se u najzapadnijem dijelu zapadne  Hercegovine, u neposrednoj  blizini  Europske  unije ( EU), sa kojom ga razdvaja odnosno spaja (ovisno iz kog kuta se gleda) samo malo životopisno brdo znakovita  imena – Krstina (ime nastalo od riječi  krstiti).  Ako kažemo i to da je jedna od  teza nastanka imena naselja Vir –  riječ  vira  (ikavski izričaj  za  riječ vjera), onda ne čudi  što  se  upravo u Viru održava manifestacija “Domovini vjerni u  vjeri postojani”. Kao što ne čudi da su ove godine počasni gosti te manifestacije bili Višnja Starešina i Davor Ivo Stier, jer su upravo oni ti koje prepoznajemo kao one koji su u vjeri postojani i domovini vjerni  pogotovo  zato što su u vjeri postojani i domovini vjerni  i u zgodno i u nezgodno vrijeme (usp. 2. Tim 4,2).  Stoga je dugo trajao pljesak ljudi iz raznih mjesta Hercegovine i Imotske krajine kada je, u ime organizatora, Slobodan Milas  tijekom pozdravnog govora rekao imena Višnje Starešine i Davora Ive Stiera.

Iz ove knjige se ne može isčitati poziv na unutarnje obračune, već na rasvjetljavanje situacije

U sklopu manifestacije održana je i promocija knjige Višnje  Starešina  “Hrvati pod KOS-ovim krilom – završni račun Haaškog  suda”. Predstavljajući knjigu  Davor Ivo Stier je između ostalog rekao: Iz ove knjige se ne može isčitati nikakav poziv na unutarnje obračune, već na rasvjetljavanje situacije kako bi se Hrvatska oslobodila okova koji joj onemogućavaju ili jako otežavaju funkcioniranje kao država, kao pravna država i kao suverena država.                                                                                                        Pritom, Višnja Starešina u ovoj knjizi ukazuje i na puteve koji vode prema tom cilju, i koji su se i za vrijeme predsjednika Tuđmana pokazali pouzdanim, mogućim i na kraju uspješnim. U tom smislu se u knjizi gleda na savezništvo izgrađeno sa SAD-om, kojeg je dakako potrebno obnoviti, osuvremeniti i osnažiti. Ova knjiga Višnje Starešine ohrabruje da, unatoč strašnim propustima i nadolazećim izazovima, osvjestimo činjenicu da imamo državu, da se kao država moramo ponašati, te da je uspjeh moguć i u otežanim okolnostima.                                                   

Utoliko je knjiga “Hrvati pod KOSovim krilom” ne samo završi račun Haškog suda, već i putokaz za artikulaciju ciljeva hrvatske države politike u našem vremenu.

Ovo je knjiga koju bi trebao pročitati svatko tko želi razumijeti sadašnje prilike i neprilike

Predstavljajući knjigu Davor Ivo Stier je također rekao: ”Za ovu knjigu koju sada predstavljamo možemo reći da će zasigurno postati referentna knjiga za proučavanje i razumijevanje naravi Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju i njegovih konačnih rezultata. No, povrh toga, ovo je knjiga koju bi trebao pročitati svatko tko želi razumijeti sadašnje prilike i neprilike u Hrvatskoj i njenom susjedstvu, svatko tko želi razumijeti i promišljati bit politike, one stalne esencijalne elemente koji su i danas prisutni, iako umotani u raznim promijenjivim formama.

Naime, u svom prikazu rada Haškog suda, Starešina ide u samu srž stvari, izbjegavajući klišeje koji su dominantno prisutni u našem javnom prostoru, kako kod onih koji opravdavaju rad Suda tako i kod onih koji ga osporavaju. Ako bih u jednoj rečenici morao sažeti smisao ove knjige, onda bih rekao da ona rasvjetljuje ono što ti klišeji o opravdanosti ili neopravdanosti Suda zapravo zamagljuju.

Nakon posljednje presude Haškog suda prošlog 29.11.2017. godine, ponovno na vidjelo dolazi pitanje djelovanja ili nedjelovanja Hrvatske kao države. Između ostalog, ova knjiga ukazuje na nedostatak sustava u odnosu Hrvatske prema Haškom sudu, na nedostatak kontinuiteta državne politike nakon Tuđmana, i na razne blokade koji su doživjeli oni koji su pokušali vratiti takvu državnu politiku barem u nekoj formi…

Možda izgleda nemoguće rasvijetliti ‘pticu’ koja je duboko ugrađena u sustav, ali budućnost to zahtijeva jer hrvatske budućnosti bez takvih postupaka nema.

Autorica, Višnja Starešina je rekla: U knjizi nastojim pokazati kako je ptica KOS upravljala procesima na Haaškome sudu, zašto su optužnice toga suda kad je o Hrvatima riječ izgledale kao da ih je pisao vojni tužitelj JNA, zašto je posljednja presuda izgledala kao da ju je donio Vojni sud JNA po boljševičkome pravu kolektivizirane krivnje. Sve se to ne bi moglo dogoditi da su hrvatske institucije funkcionirale kao institucije jedne suverene države, da ova ‘mala ptica’ u njih nije ugrađivana od samoga početka i da u njima ne blokira procese do današnjih dana.

Ja sam u knjizi nastojala pokazati kako je ‘ptica’ djelovala u haaškim postupcima, a dalje pticu predajem vama, jer možete pokrenuti sustav da razotkrije ‘pticu’ i blokira njezino djelovanje. To morate učiniti, ako ne želite da ‘ptica’ u sljedećoj fazi potpuno blokira i potpuno vas porazi, da država koju ste stvorili, prije četvrt stoljeća, ne postane obična ljuska utemeljena na zločinačkome pothvatu, a vi sami klerofašisti i udruženi ratni zločinci. Kad sam mislila kako je to nemoguće, krenula sam pisati knjigu. Možda sad izgleda nemoguće rasvijetliti ‘pticu’ koja je toliko duboko i toliko dugo godina, ali budućnost to zahtijeva jer hrvatske budućnosti bez takvih postupaka nema.

Kako se osloboditi uništavajućeg zagrljaja  KOS-ova krila

Znakovita je završna misao Višnje  Starešina, ujedno i završna rečenice u  knjizi  “Hrvati  pod KOS-ovim krilom-završni račun Haaškog  suda”: “Hrvatska država i Hrvati u BiH bez odlučujuće transatlanske pomoći ne mogu se osloboditi uništavajućeg  zagrljaja KOS-ova krila, čiju su snagu i jedni i drugi prije  četvrt stoljeća duboko  podcijenili.”

Slobodan Milas