Do kraja ovog tjedna bit će objavljen javni natječaj za dodjelu nepovratnih sredstava za projekte razvoja malog gospodarstva u Federaciji BiH, u iznosu od gotovo 5,4 milijuna KM.

Vlada Federacije BiH je na posljednjoj sjednici usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava iz ovogodišnjeg proračuna FBiH Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, u ukupnom iznosu 5.390.000 KM.

Resorni federalni ministar Amir Zukić kaže da će takva kontinuirana ulaganja, uz skoro donošenje zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva i o poduzetničkoj infrastrukturi, dovesti do unapređenja i organiziranijeg pristupa razvoju malih i srednjih poduzeća i poboljšanju poslovnog ambijenta u Federaciji BiH.

– Redovita dodjela grant sredstava je i u skladu s nastojanjima Vlade Federacije BiH da budu stvoreni što bolji uvjeti za poslovanje, prije svega malih i srednjih poduzeća, na čemu se i bazira naše gospodarstvo.

To je i strateški pravac Europske unije, koja razvojem poslovnih zona stimulira i ohrabruje ulaganja u razvoj malih i srednjih poduzeća kao modela u kojem se, na organiziran i sustavan način, stvaraju normativne, prostorne i infrastrukturne pretpostavke za otpočinjanje biznisa – kaže ministar Zukić.

Od odobrenih sredstava za ovu godinu, za projekt izgradnje poduzetničkih zona namijenjeno je dva milijuna maraka.

Za poticaje inovatorima – pojedincima predviđeno je 40.000 KM, po 100.000 KM za stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture i poticaj udruženjima, komorama i obrazovnim institucijama.

Za pružanje mentoring usluga za subjekte malog gospodarstva i za promociju poduzetništva predviđeno je po 50.000 KM, za poticaj opstanku tradicionalnih i starih obrta 200.000 KM, dok je za poticaj razvoju obrta i srodnih djelatnosti određeno 500.000 KM.

Za poticaj novoosnovanim subjektima malog gospodarstva namijenjeno je 850.000 KM kroz subvencioniranje troškova nabavke opreme i repromaterijala, a 1.250.000 KM za jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa, te 150.000 KM za tehničko usklađivanje (uvođenje ISO i HACCP standarda i osiguranje CE znaka).

– Posebno je važno ulaganje u poduzetničke zone. Analize pokazuju kako postoji potreba za poboljšanjem uvjeta poslovanja u tim zonama. Primatelji sredstava su jedinice lokalne samouprave i to su zajednička ulaganja sredstava iz proračuuna FBiH i proračuna lokalnih zajednica, čime se stvaraju uvjeti za naseljavanje zona većim brojem poduzetnika, njihovo širenje, a time i povećanje broja zaposlenih – pojašnjava ministar.

Ministar Zukić podsjeća kako je u posljednjih pet godina u razvoj poslovnih zona ministarstvo na čijem je čelu uložilo više od 13.000.000 KM, što sa sredstvima lokalnih zajednica čini više od 20.000.000 KM uloženih za tu namjenu.

Žene, osobe s invaliditetom i mlađi od 35 godina imat će preferencijalni tretman prilikom bodovanja projekata na predstojećem javnom natječaju koji će biti objavljen u „Službenim novinama Federacije BiH“, na internet stranici nadležnog federalnog ministarstva i u najmanje dvoje dnevnih novina, priopćeno je iz Vlade FBiH.