Na pitanje jednog novinara o stanju u Vladi, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić hvalio se na konferenciji za tisak Županijskog odbora HDZ BiH HBŽ, brojem održanih sjednica i dobrim stanjem po pitanju rada Vlade.

Međutim, na pitanje je li to baš tako, većina ljudi koji žive na ovim prostorima reći će da je to prosto nemoguće jer je ono vrlo loše da ne kažemo katastrofalno zbog vrlo loših međuljudskih odnosa među članovima Vlade što se onda prenosi i na zaposlenike.

O katastrofalnom stanju unutar Vlade posvjedočio je i ministar financija Stipan Šarac koji je izjavio pred zastupnicima da je rad Vlade vrlo loš, iako je i sam član te Vlade, i da im je zadnjih mjeseci jedina odluka koja je imala neki sadržaj bila odluka o isplatu regresa.

Isto tako, na vrlo loše odnose u Vladi ukazuje i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić koji se zbog blokiranja usvajanja odluke o usvajanju Programa za raspodjelu poticaja poljoprivrednim proizvođačima za 2019. godinu obratio javnosti priopćenjem u kojem je za blokadu izravno optužio Stručne službe odnosno predsjednika Vlade (link: https://docdro.id/xP9dHZo ).

Očito je i u ovom slučaju predsjednik Vlade Hercegbosanske županije želio nevješto prikriti totalni rasulo u Vladi koje je nastalo zbog nepremostivih odnosa unutar HDZ BiH u našoj Županiji koje se ogleda kroz međusobno isključivanje s jedne strane pristalica Borjane Krišto, a s druge strane Ivana Vukadina pojačanog s HDZ 1990 i pristalicama odmetnutog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivice Brešića.

Umjesto da konačno predsjednik Vlade prihvati realnost i priopći javnosti stvarno stanje on nastavlja da kao noj gura glavu u pijesak i ne vidi što mu se događa iznad razine zemlje, a svima je jasno da se sjednice Vlade održavaju samo onda kad pojedini ministri imaju potrebu da donesu potrebne programe kako bi netransparetno izvršili raspodjelu naših sredstva iz proračuna u većini slučajeva podobnim pojedincima i organizacijama.

S obzirom na vrlo loše stanje u koje su najmanje svojom krivnjom dovedeni poljoprivredni proizvođači u Hercegbosanskoj Županiji pozivamo najodgovorniju osobu u ovom slučaju predsjednika Vlade Hercegbosanske županije Ivana Jozića da što prije sazove sjednicu Vlade i usvoje Odluku o usvajanju Programa kojom se reguliraju novčani poticaji za poljoprivrednu proizvodnju za 2019. godinu.

U suprotnom ako ima nekih nepremostivih prepreka, zakonskih ili drugih, treba se obratiti poljoprivrednim proizvođačima i pojasniti stanje jer su u tijeku jesenski poljoprivredni radovi koji zahtijevaju i odgovarajuća financijska sredstva, a koja im se uskraćuju iz neopravdanih razloga.

Teško je pojasniti da netko ne želi preko leđa poljoprivrednih proizvođača ostvarivati svoje političke ciljeve jer u isto vrijeme vrši se raspodjela po programima ostalih sredstava iz proračuna, a posebno bi bilo interesantno vidjeti koristi li se u ovom razdoblju tekuća pričuva i u koje svrhe.

Predsjednik Vlade kao i ostali članovi Vlade Hercegbosanske županije konačno bi trebali shvatiti da sredstva iz proračuna nisu njihovo privatno vlasništvo niti organizacija kojima pripadaju te da su tu da služe i omoguće pristupim sredstvima svima pod jednakim uvjetima, a ne da izigravaju Bogove na zemlji te zloupotrebom naših sredstva većinu građana drže u strahu i ovisnosti odnosno ropstvu, zbog čega nas po njima „nepodobni“ i na ovim prostorima nepotrebni napuštaju.

Još jednom pozivamo ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivicu Brešića da traži žurno sazivanje sjednice Vlade, a predsjednika Vlade Ivana Jozića da sazove sjednicu i usvoje Program poticaja poljoprivrednim proizvođačima za 2019. godinu u suprotnom podnesite ostavke.

Livno, 15. listopada 2019. godine

Predsjednik Županijske neovisne liste i
zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije
Draško Dalić