Više od trideset biciklista i ljubitelja prirode iz cijele Bosne i Hercegovine danas je vožnjom kroz Livanjsko polje, koje je najveće plavno kraško polje na svijetu, ukazalo na važnost i potrebu zaštite tih jedinstvenih područja kojih u BiH ima ukupno 54, piše Večernji list.

Biciklisti su vozili rutom dugom 46 kilometara kroz Ždralovac koji predstavlja najatraktivniji dio Livanjskog polja, a ime je dobilo po tome što se u tom području u prošlosti gnijezdio sivi ždral. Na tu zanimljivu činjenicu sudionici biciklijade su podsjetili simboličnom formacijom u obliku ove ptice.

– Svjetski prirodni fenomen je u našem dvorištu, a čini nam se da toga ni lokalno stanovništvo nije dovoljno svjesno. Ovim događajem željeli smo podržati lokalno stanovništvo koje se bavi promotivnim i proizvodnim djelatnostima, a da sudionicima biciklističke vožnje predstavimo polje koje zaslužuje pažnju ne samo stručnjaka koji su svjesni njegovih brojnih vrijednosti, nego i svih ostalih ljubitelja prirode i svakako institucija koje treba da rade na njegovoj zaštiti – izjavila je Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu.

Livanjsko polje je, kao i sva kraška polja, svojevrstan fenomen s izuzetno bogatom mrežom podzemnih i površinskih voda u povremenim i stalnim tokovima, bogatom florom (više od 800 biljnih vrsta) i faunom. Impresivan je podatak da je u tom području do sada zabilježeno 264 od ukupno 349 vrsta ptica zabilježenih u čitavoj BiH.