U Drvaru je pokrenut pogon za proizvodnju konfekcije u kojem će biti zaposleno 100 radnica. Iako još nije službeno otvoren, proizvodni pogon tvrtke “Yumco” iz Vranja već radi punom parom.

Pogon vranjanskog “Yumca” smješten je u rekonstruiranom objektu nekadašnje pekare. U prva tri mjeseca radnice kroz proizvodnju manjeg opsega prolaze obuku i trenutno ih je 80, a do kraja mjeseca bit će ih još dvadeset.

– Onda ćemo imati zaokružen proces proizvodnje, kompletno, od krojnice do finalne proizvodnje. Trenutno radimo za ‘Yumco’ neke mantile. Za dan-dva nam stiže novi nalog: radna odijela i onda ćemo krenuti, svi će biti zaposleni – priča Dragan Pavlović, rukovoditelj pogona “Yumco” u Drvaru, javlja Federalna televizija.

– Tvornica “Yumco” Drvar je formirana i obnovljena uz pomoć Vlade Republike Srbije. Ovim otvaranjem se rješava jedan dio nezaposlenih žena. Nažalost, još ih mnogo čeka posao – rekla je Dušica Runić, načelnica Općine Drvar (SNSD).

Uz osiguranje egzistencije, tvornica ovim ženama znači puno više. Ispunjene su, osjećaju se korisno, a nekima je to i prvo zaposlenje.

– Četrdeset godina na uredu za zapošljavanje i sad sam dobila posao. Prezadovoljna sam, uvjeti su idealni – priča Brankica Dodig.

Mirjana Karanović je presretna što je ovo otvoreno u Drvaru.

-Konačno normalan ženski kolektiv. Radila sam u Bačkoj Palanci 18 godina, drago mi je što je ovdje otvoreno takvo nešto tekstilno za ove naše žene – rekla je Karanović.

Prvi je to pogon “Yumca” izvan Srbije, tržište je osigurano jer radi namjensku proizvodnju za vojsku, policiju, poštu i druge subjekte, a u dogledno vrijeme planiraju uvesti i drugu smjenu u Drvaru što bi značilo posao za dodatnih 100 radnica.