Prema važećem Izbornom zakonu u BiH, SIP je dužan u roku od 150 dana prije dana izbora donijeti odluku o njihovom održavanju.

Iz SIP-a su već ranije najavili da će poštivati zakone i u skladu sa zakonskim odredbama početkom svibnja ove godine raspisati Opće izbore.

Na općim izborima u BiH bira se 518 nositelja mandata, a državljani BiH će u listopadu ove godine imati priliku birati članove Predsjedništva BiH, poslanike za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, zastupnike Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnike za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH /FBiH/, kao i za županijske skupštine u FBiH.

Za provođenje ovogodišnjih općih izbora u proračunu BiH namijenjeno je oko 8,5 milijuna KM, od čega je za naknade biračkim odborima predviđeno oko četiri milijuna, a ostatak za tiskanje glasačkih listića i preostale aktivnosti SIP-a. Prošli Opći izbori, odnosno sedmi po redu u BiH, raspisani su odlukom SIP-a BiH 15. svibnja 2014. godine. 

 

Bljesak.info