Posljednji dostupni podaci pokazuju da su u BiH registrirana čak 314.323 komada legalnog oružja. Vidljivo je to iz Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH 2021-2024. godine, koju je nedavno usvojilo Vijeće ministara BiH.

U 2019. godini, kako je navedeno u ovoj strategiji, u FBiH je bilo registrirano 182.508 komada oružja, 127.824 ih je u Srpskoj te 3.991 u Brčko distriktu. U strategiji je ukazano na nekoliko osnovnih izazova kada je riječ o zloupotrebi oružja u BiH, s posebnim akcentom na nedozvoljeno držanje naoružanja.

“Nedozvoljeno posjedovanje oružja predstavlja značajan rizik za sigurnost građana i građanki BiH. Oružje se često zloupotrebljava u kontekstu razbojništva i izazivanja opće opasnosti”, ističe se u ovoj strategiji, prenose ‘Nezavisne novine’.

Kako se dodaje, raširena je i zloupotreba oružja u kontekstu nasilja u obitelji i intimnog partnerskog nasilja, a postojeće mjere i prakse za kontrolu oružja nedovoljno uvažavaju rizike zloupotrebe oružja u ovom kontekstu.

“Zloupotreba oružja ima izraženu rodnu dimenziju i muškarci čine ogromnu većinu počinitelja incidenata oružjem”, navodi se u strategiji. Inače, kako se dodaje u pomenutoj strategiji, prema podacima istraživanja, u 2016. godini najveći broj oružja u BiH – 290.720 (77,3 posto) – bio je kod građana. U strategiji se ističe da su od 2016. do 2020. u BiH ukupno uništena 21.144 komada i dijela malog oružja i lakog naoružanja.

“Tim aktivnostima građani BiH su upozoreni na opasnosti koje prijete od oružja koje je proglašeno viškom, od slabo osiguranog ili nezakonitog oružja i koliko to oružje utiče na njihovu sigurnost. Realizacijom tih akcija dat je veliki doprinos poboljšanju cjelokupne stabilnosti, kako u BiH tako i u regiji, pa i šire”, ističe se u strategiji.

Dodaje se da je za BiH pitanje kontrole malog oružja i lakog naoružanja visoko rangirano na sigurnosnoj ljestvici, prije svega, zbog velikog zaostatka oružja iz vremena ratnih događanja u BiH, ali i novih pojavnih oblika kriminalnih aktivnosti povezanih sa oružjem, kako u regiji jugoistočne Europe, tako i šire.

Ova strategija definira četiri strateška cilja za unaprjeđenje kontrole malog oružja i lakog naoružanja u BiH, a jedan od ciljeva je i smanjenje zloupotrebe ilegalnog držanja i trgovine oružjem i streljivom, navode ‘Nezavisne’.

Podaci policije pokazuju da su i prošle godine zaplijenjene značajne količine naoružanja. Recimo, MUP Srpske je u 2020. godini nadležnim tužiteljstvima podnio 184 izvještaja protiv 212 osoba zbog nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija.

“U 2020. godini oduzeti su 43 kg eksploziva, 269 dugih cijevi, 73 kratke cijevi i 385 minsko-eksplozivnih sredstava”, rekli su za ‘Nezavisne novine’ iz MUP-a Republike Srpske. Inače, Misija OSCE-a u BiH pozdravila je usvajanje Strategije za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja BiH za razdoblje 2021-2024. i njenog akcijskog plana.

“Strategija je utemeljena na najboljim međunarodnim standardima i praksama, u koje spadaju i one Ujedinjenih nacija. Strategija će poboljšati efektivnost kontrole oružja u BiH, kao i provođenje mape puta održivog rješenja za suzbijanje nezakonitog posjedovanja, zloupotrebe i nezakonite trgovine malim oružjem i lakim naoružanjem i njegovim streljivom na zapadnom Balkanu do 2024. godine”, ocijenjeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

hercegovina.info