Predsjedništvo Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije protekle je subote  u Kupresu držalo svoju treću redovitu sjednicu na kojoj su sudjelovali svi članovi Predsjedništva.

Slijedom točaka dnevnoga reda i nakon usvajanja zapisnika s druge sjednice Predsjedništva, predsjednik Ante Jukić podnio je izvješće o aktivnostima u periodu od II sjednice Predsjedništva do danas navodeći tri održana sastanka u radu Koordinacije Udruga Hercegbosanske Županije, kontakte i razgovore s Upravom za pitanje branitelja i direktoricom Ljiljom Kovačević, odlazak u Sarajevo na informativni razgovor s predstavnicima Instituta za medicinsko vještačenje, Fondacijom za stambeno zbrinjavanje te je uz to i prezentirao svoje sudjelovanje na danima obilježavanja proslave 26. obljetnice obrane Livna te 26. obljetnice stradanja hrvatskoga naroda na Kupresu.

Uz navedeno, Predsjedništvo je financijski pomagalo sve tri Općinske Udruge te je osiguralo vozilo za potrebe HVIDR-e Kupres za odlazak na memorijalni turnir u Zagreb.

U  raspravi o  aktivnostima Koordinacije Županijskih Udruga, Predsjedništvo je donijelo Zaključke kojim se ne dozvoljava nikakvo glasanje i preglasavanje po bilo kojoj točci dnevnog reda dok  postoji ovaj vid organizacije koordinacije čime su podnijeli podnesak da se ustroji novi vid koordinacije od predstavnika Općinskih Udruga i to po tri predstavnika iz svake općine: Livno, Kupres i Tomislavgrad.

Otvaranjem treće točke dnevnga reda „Analiza izvješća predsjednika HVIDR-e HVO HB Dragana Radića i predsjednika GO Ive Pranjića, na sjednici Glavnog odbora u Kreševu otvorene je bila rasprava nakon koje je donesen Zaključak kojim se traži od središnjih tijela HVIDR-e HVO-a HB da se do kraja lipnja 2018 god. očituju o svom stravu i odnosu naspram ZU HVIDR-e HB Županije i legalnom novoizabranom vodstvu kako općinskih Udruga tako i Županijske HVIDR-e.

Po četvrtoj točki dnevnog reda, koja se odnosila  na Izvješće predsjednika općinskih Udruga o članstvu i načinu plaćanju članarine i provedene međusobne rasprave a s obzirom da  niti jedan od predsjednika nije pismeno dostavio popis članova i način uplate članarine – kako općinskoj, županijsko tako i Središnjici HVIDR-e, donesen je Zaključak da se do kraja lipnja 2018. godine pismeno dostave traženi podaci u prostorije ŽU HVIDR-e HVO HB.

Predsjedništvo Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije također je donijelo Odluke vezane za XIX županijske športske koje će se održat 14. srpnja 2018. godine na stadionu NK Kamešnice u Podhumu.

Planom je predviđeno da športske igre započnu u 10 sati dostojanstvenim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima u Livnu, a kao goste odlučeno je da se na taj dan pozovu predsjednik Vlade Hercegbosanske županije te gradonačelnik Livna i načelnici Tomislavgrada i Kupresa.

Što se tiče natjecanja članova Zajednica Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije dogovoreno je da se ono održi u boćanju, pikadu, streljaštvu i visećim kuglama.

Također, na sjednici je odlučeno da se u ovoj godini održe izvještajne Skupštine Općinskih udruga Livno i Tomislavgrad te izborna Skupština za Kupres,. Zatreažena je i financijska potpora u svezi izgradnji kapelice u vojarni u Livnu kao i očitovanje županijske Vlade u svezi Pravilnika za stambeno zbrinjavanje.

Sljedeća redovita sjednica Predsjedništva Zajednice Udruga HVIDR-e Hercegbosanske županije  održat će u Livnu.

ZU HVIDR-a HB Županije

Predsjednik Ante Jukić