U prostorijama tomislavgradske gimnazije večeras je održano prvo predavanje u okviru programa 2. Opće  planinarske škole koju organizira Planinarsko društvo Orlova stina iz Tomislavgrada. Predavanje na temu Uvod u planinarsku školu,za 34 prijavljena polaznika ove škole, održali su predsjednik društva Ante Vukadin, tajnica Marija Kovačević, te član Upravnoga odbora društva Ivan Buntić.

Opća planinarska škola će omogućiti polaznicima stjecanje znanja i vještina potrebnih za uspješno i sigurno planinarenje i predstavlja osnovni oblik obrazovanja planinara. Njen završetak ujedno je uvjet za upis u škole i tečajeve iz planinarskih specijalnosti (alpinističke, športsko-penjačke, speleološke, vodičke). Namijenjena je, također, svima koji žele započeti planinariti, a nemaju previše znanja i iskustva, ali i planinarima, s iskustvom, koji žele proširiti svoje znanje i vještine.Predavači u školi biti će iskusni planinari i gorski spašavatelji te stručnjaci iz područja speleologije, alpinizma, meteorologije i orijentacije.

Teme koje će se obrađivati u školi propisane su pravilnikom Planinarskog saveza Herceg Bosne o osposobljavanju planinarskih kadrova:

  1. Uvod u planinarsku školu
  2. Povijest planinarstva
  3. Prehrana i higijena u planini
  4. Pripreme za odlazak u planinu
  5. Planinarska oprema

Uz teorijski dio polaznici su dužni sudjelovati i na izletima u prirodi a prvi takav izlet predviđen je u nedjelju, 31. ožujka 2019. godine stazom Via Dinarica iz Omolja na Orlov kuk.  

Polazak je predviđen u 9:30 sati.

PD Orlova stina/mandino-selo.com