Zara će zatvoriti čak 1200 trgovina diljem svijeta. Vlasnik lanca trgovina odjećom Amancio Ortega pokušat će povećati online prodaju tijekom kaosa koji je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Inditex, grupacija čija je Zara glavna robna marka, planira zatvaranje između tisuću i 1200 uglavnom manjih dućana, piše Hina.

Inditex ima najviše gubitaka u trgovinama brendova starijih od Zare. Španjolska grupacija Inditex, osim Zare, posjeduje i brendove poput Bershke, Pull & Beara i Massimo Duttija.

Pojačava se online prodaja

Zatvaranje trgovina očekuje se najviše u Aziji i Europi. Guardian piše da će se zatvoriti najmanje 107 dućana širom Velike Britanije.

Iz Inditexa su poručili da će broj zaposlenih ostati stabilan, a radnicima je ponuđena druga uloga unutar kompanije, kao što je priprema robe za online prodaju.

Ukupan broj trgovina smanjit će se sa 7412 na između 6700 i 6900 nakon reorganizacije, što će uključivati i otvaranje 450 novih trgovina.

Inditex teško pogođen tijekom koronakrize

Inditex, jedan od najvećih prodavača odjeće na svijetu, teško je pogođen tijekom pandemije jer je prodaja od 1. veljače do 30. travnja, prvog tromjesečja financijske godine, pala 44%, na 3,3 milijarde eura (2,9 milijardi eura).

Tvrtka je u kvartalu iskazala neto gubitak od 409 milijuna eura. Gotovo četvrtina njenih trgovina ostala je zatvorena do 8. lipnja.

Međutim, rast online prodaje nadoknadio je neke slabosti, rekao je Inditex. Internetska prodaja porasla je 50% u odnosu na isto razdoblje tijekom tromjesečja, a u travnju je bila veća 95%, piše hina.

Online prodajom protiv konkurencije

Inditex je rekao da će ubrzati svoje aktivnosti na prodaji više odjeće putem interneta jer time nastoji potući konkurenciju poput H&M-a, Uniqla, Fast Retailinga i novijih isključivo online trgovina kao što su Asos i Boohoo, koji su prosperirali u Velikoj Britaniji tijekom lockdowna.

Inditex, koji kontrolira njegov osnivač Amancio Ortega, planira potrošiti milijardu eura na svoju internetsku ponudu do 2022. godine i dodatnih 1,7 milijardi eura u trgovinama kako bi omogućio bolje integriranje s web stranicama za brže isporuke i praćenje pošiljki u stvarnom vremenu.

bljesak.info