Predsjednik SDA Bakir Izetbegović nije se u ponedjeljak navečer, nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, vratio u Sarajevo, nego je prenoćio u Zagrebu, a jučer se susreo i s bivšim hrvatskim predsjednicima Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem, piše riječki Novi list.

”Izetbegović je, dakle, imao vremena za kavu i s njima dvojicom, ali s predsjednikom Zoranom Milanovićem nije se našao”, pišu riječke novine navodeći kako je glavni razlog uvjet što ga je Izetbegović postavio Milanoviću, da prvo on mora razgovarati sa Šefikom Džaferovićem, članom Predsjedništva BiH, a onda dolazi u obzir i sastanak s njim osobno.

Ni šefik ni Željko

”No, kako Milanović nije političar koji voli da mu netko nešto uvjetuje, otkazao je u ponedjeljak već dogovoreni telefonski razgovor s Džaferovićem. Osim toga, predsjedniku Republike nije se dopalo što su iz Vlade njegov Ured tek u ponedjeljak ujutro informirali da Izetbegović stiže u Zagreb, dok je Milanović, kako je sam rekao novinarima, premijera Plenkovića za nedavni posjet Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, izvijestio nekoliko dana ranije”, navode novine.

Novi list dodaje da je, premda ovo djeluje kao nekakvo protokolarno natezanje, riječ zapravo o politički bitnim stvarima.

”Milanović smatra da se važne razgovore može voditi samo s onima koji su najviše u poziciji da artikuliraju stavove tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, a za njega to, što se Bošnjaka i Hrvata tiče, nisu ni Šefik Džaferović ni Željko Komšić”, navodi u tekstu novinar Dražen Ciglenečki navodeći kako je Izetbegović sebe u Zagrebu predstavljao kao običnog predsjednika stranke i u tom je svojstvu razgovarao s Plenkovićem te da mu je Komšić to zamjerio.

”Ovo je ružna praksa i nadam se da se ona neće nastaviti. Makar mi je rekao da ide u Zagreb jer za razliku od Hrvatske u BiH, on u Hrvatskoj ne traži političke marionete. Ići u Zagreb premijeru susjedne države i razgovarati o osjetljivim stvarima kao što je izborni zakon, jednostavno nije u redu. Nije ni diplomatski, ni pristojno da to Zagreb radi, a ja ne bih išao jer bih dao legitimitet da se otvoreno petlja u odnose u BiH. Iznio sam Izetbegoviću vrlo tvrd stav, izmjene izbornog zakona neće proći”, izjavio je Komšić prije polijetanja za Bruxelles, gdje su se tri člana Predsjedništva BiH sastala s nizom najviših dužnosnika Europske unije.

Nepopustljivi Komšić

Komšić je, navodi Novi list, u svojim stajalištima još nepopustljiviji nego Izetbegović.

S druge strane, između Plenkovića i Milanovića gotovo da i nema razlika kad je u pitanju odnos prema BiH i status hrvatskog naroda unutar susjedne države. Ta tema spada u red onih mnogobrojnih o kojima premijer i predsjednik Republike isto misle.

”Mi smatramo da se baš sada, kada je 25. obljetnica Daytonskog sporazuma, moramo držati njegovog duha i slova, a to znači da sva tri naroda trebaju u institucijama BiH biti zastupljena na način da su oni legitimni politički predstavnici triju naroda. Ta je poruka bila vrlo jasna kada je riječ o stavu Hrvatske. On je, po meni, jedinstven i komuniciramo ga godina, jer smatramo da prakse, koje postoje od 2006. godine, nisu dobre, da jedan drugi narod bira Hrvatima člana Predsjedništva. Jasno sam to kazao Izetbegoviću i Čoviću, naravno, poštujući BiH, njezine institucije i stranke”, ustvrdio je Plenković.

Istaknuo je da se u BiH ”treba iznjedriti” izborni zakon koji bi onemogućavao da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva.

”To je jasan stav Republike Hrvatske i neće se mijenjati jako dugo, tko god bio na vlasti”, upozorio je predsjednik hrvatske Vlade. Milanović je, podsjeća Novi list rekao da je Izetbegović onaj s kim se u BiH razgovara o bitnim stvarima ”kada je u pitanju stajalište bošnjačkog naroda”.

”Bio je u Zagrebu i to je dobro, doduše, argumenti koje je iznio su zanimljivi i zabavni. Ali, ako će Izetbegovićev dolazak pomoći da se riješi ovaj bijedan status Hrvata u BiH – odlično. Ja se mogu i potpuno maknuti iz slike”, izjavio je predsjednik Hrvatske.

Prisjetio se i razgovora s pokojnim predsjednikom SDA-a Sulejmanom Tihićem, svojim susjedom na Krku, ”koji je bio jedan drukčiji čovjek” od Izetbegovića.

bljesak.info/Novi list