Udruga Naša baština iz Tomislavgrada, u suradnji s ornitološkim društvom Naše ptice iz Sarajeva, fondacijom MAVA iz Švicarske i organizacijom EURONATUR iz Njemačke završila je označavanje rimske ceste na Privali koja se nalazi pored magistralnoga pravca Livno-Tomislavgrad.

Osim toga, postavili su još jedan edukativni pano i promatračnicu za ptice na lokaciji Buškog blata, točnije na staroj rimskoj cesti preko Grabovičke planine.

Kako je za Fenu kazao tajnik spomenute udruge Denis Radoš, prošle je godine također odrađeno postavljanje nekoliko edukativnih panoa, a uskoro se nastavlja obilježavanje i drugih značajnijih lokaliteta na području općine Tomislavgrad.

“Za sada su postavljeni panoi na Privali, Gornjem Brisniku, Ćavarovom Stanu, Grabovici i Liskovači. Prva dva odnose se na rimske ceste, a ostali na prirodu i ptice. One koje planiramo postaviti odnosit će se na arheološku baštinu i gradine. Također uskoro će se postaviti i tabla na Blidinju na kojoj će biti opisan nastanak Blidinjskog jezera”, kazao je Radoš.

Prema njegovim riječima, svi najavljeni radovi provode se u okviru realizacije projekta ‘Krška polja 2’ koji se uskoro završava.

U sklopu njega izdali su priručnik za promatrače ptica pod nazivom “Priručnik za edukaciju turističkih vodiča za promatranje ptica na krškim poljima Bosne i Hercegovine” koji su zajedno napisali članovi OD Naše ptice iz Sarajeva i Udruge Naša baština iz Tomislavgrada.

Radoš je najavio i skorašnje pokretanje projekta Adriatic Flyway 4 koji je trenutno u pripremnoj fazi, a koji je vezan za projekt praćenja ptica preko jadranskog migratornog puta, i to u svim državama na tom putu, piše Fena.