Zdravko Mamić, bivši čelnik Dinama, koji je danas saslušan na ročištu po međunarodnoj tjeralici u Sudu BiH, neće biti pritvoren, ali mu je zabranjen izlazak iz BiH, pišu Nezavisne novine.

Sud je prihvatio stav obrane da nema osnova za pritvor, te naredio zabranu izlaska iz BiH i predavanje putne dokumebtacihe. Sud BiH će do kraja dana objaviti svoje mjere zabrane koje se tiču Mamića, a među njima bi moglo biti obvezno javljanje policijskoj postaji i onemogućavanje izravnog kontakta s medijima.

Po završetku ročišta obratio se još jednom medijima, rekavši kako se u optužnicama ne može pročitati da je oštetio državni proračun, niti da je utajio porez. Napomenuo je kako ni Dinamo nije napisao da se “osjeća” oštećenim.

“Hrvatski režim mi se navalio na leđa. Traži se moja eliminacija iz sportskog, pa čak i fizičkog života Hrvatske. Bosna i Hercegovina je moja nada”, rekao je Mamić, zahvalivši što ga tretiraju “kao čovjeka”.

Zahvalio je i bh. medijima, dodavši kako je to “dijametralno suprotno od onoga što je doživio od svoje domovine”. Rekao je i da je jučer htio objaviti podatke “koji bi uzdrmali državu”, ali odvjetnik mu je savjetovao da to ne čini. Ne želi, kaže, suđenje u Osijeku.

“Ne bi prognozirao što će biti. Nije automatizam po izručenju. Treba utvrditi je li se radi o pravičnom suđenju u Hrvatskoj. Mamić nije uzeo ni lipe, ni kune od Hrvatske. Nema utaje poreza, nema ništa”, rekao je Mamićev odvjetnik Zdravko Rajić.

Foto: Avaz