Poštovani pukovniče Marko Skejo,

šaljem vojnički pozdrav bojovnicima IX. bojne HOS-a iz hrvatskog Kupresa.

Vi ulazite u anale hrvatske ratne povijesti kao utjelovljenje domoljublja, žrtve i hrabrosti. 
Kad su bojovnici HOS-a bili na prvoj crti kod Vukovara i Bosanske Posavine do Dubrovnika, domovina je mogla spavati miran san. U svibnju i lipnju 1945. vodila se posljednja bitka Drugog svjetskog rata u Europi. Bojovnici HOS-a branili su svoja ognjišta u općini Odžak od navale horde boljševičkih sotonista. Nekoliko mjeseci prije opsade četnici s Ozrena zamijenili su kokardu s petokrakom. Kad je jedan hrvatski bojovnik izvijestio zapovjednika obrane da streljivo nedostaje, pukovnik Petar Rajkovčić je odgovorio: „Da, ali imamo zube!“

To ste vi – Odžak 1945., Vukovar 1991.

Pukovnik Ivan Mamić bio je zapovjednik XIII. bojne HOS-a u Tomislavgradu. Nakon drugog teškog ranjavanja, doživio je kliničku smrt. Kada sam ga upitao kako mu se činilo umiranje, odgovorio je: „Ugodno, kao topla kupka.“ Uvjeren sam da je pukovnik Mamić danas 10. travnja s nama.

Vaša hrabrost potrebna je i danas pri izgradnji funkcionalne države. Boj između laži i istine, svjetla i tame, vjere i militantnoga ateizma, vodi se u svakom ljudskom srcu. Ne smijemo dopustiti da nam salonski stratezi i politički kameleoni i dalje upravljaju državom.

Bog i Hrvati!
ZDS

S poštovanjem,

general – pukovnik u mirovini 
Željko Glasnović

Foto: Ante Čizmić/HANZA MEDIA